Jean-Pierre Miquel (66) Director i actor


Jean-Pierre Miquel (66) - Director i actor

Jean-Pierre Miquel, director i actor teatral francès, que durant vuit anys, fins al 2001 va portar les regnes de la Comédie Française, va morir la nit de divendres 21 de febrer de 2003 d’un cáncer als 66 anys, al seu domicili francés de Vincennes (Val-de-Marne).

Format al teatre universitari, a la Sorbonne (Groupe de Théâtre Antique), Jean-Pierre Miquel va començar en el terreny profesional amb Sureña de Corneille, a Paris. El seu primer reconeixement va arribar quan va obtenir el Grand Prix du Jeune Théâtre el 1965 amb Oreste d'Alfieri.

Va treballar com a director d’escena en diferents teatres. Del 1971 al 1977, va ser el director artístic del Théâtre National de l'Odéon, on va dirigir textos de Max Frisch, Louis Calaferte, Anton Tchekhov, Corneille, Jacques Sternberg, René Clair, Horace de Corneille i Britannicus de Racine.

De 1978 à 1983, va dirigir el Centre Dramatique National de Reims, on va fundar el " Théâtre de la Comédie ", dirigint Ibsen, René Kalisky, Jean-Claude Brisville, Harold Pinter, que seran més tard representades en diferents teatres de Paris. A la Comédie-Française, va realitzar noves produccions: Sertorius de Corneille i La Seconde Surprise de l'amour, la Colonie de Marivaux.

Professor al Conservatori Superior d’Art Dramàtic, va dirigir-lo del 1983 al 1992. Va ser nomenat el setembre de 1993 administrador general (director general) de la Comédie-Française fins el 2001. Va posar en escena La Double Inconstance de Marivaux (Vieux-Colombier, 1994), Les Fausses Confidences de Marivaux (Salle Richelieu, 1996), Les Derniers Devoirs de Louis Calaferte (Vieux-Colombier, 1996), L'Alerte de Bertrand Poirot-Delpech (Vieux-Colombier, 1996), Le Legs de Marivaux (Studio-Théâtre, 1997), Euphonia d'Hector Berlioz, creació musical de Michaël Levinas (Vieux-Colombier, 1998), Le Misanthrope de Molière (Vieux-Colombier, 2000) i Hedda Gabler d'Henrik Ibsen (Vieux-Colombier, 2002)

També destaquen els espectacles Idomeneo de Mozart a l'Opéra-Bastille, Comment va le monde Môssieu ? Il tourne, Môssieu ! de François Billetdoux representada al Théâtre de la Colline, i En delicatesse de Christophe Pellet al Théâtre de la Tempête.

Com actor ha traballet amb Paul Vecchiali, Costa Gavras, Jean-Paul Rappeneau, Francis Girod, Claire Devers, Jean-Luc Godard, Michel Favart entre altres.

Ha dirigit cinema i ha publicat textos teatrals com Le Théâtre et les Jours (1996 - Flammarion), Le Théâtre des acteurs ( 1996 - Flammarion), Propos sur la tragédie (1997 - Actes-Sud Papiers), La Ruche, a més d’assaigs sobre els mites i les realitats de la Comédie-Françaies (2002 - Actes-Sud Papiers. Jean-Pierre Miquel era el president de l'Association professionnelle des metteurs en scène.

Altres obituaris