Irving Brecher (94) Guionista


Irving Brecher (94) - Guionista

Irving Brecher, durant anys guionista de les comèdies dels Germans Marx, va morir el 17 de novembre a Los Àngeles, als 94 anys, després de patir diversos atacs al cor, segons va confirmar el seu amic Nell Scovell.

Va escriure guions únics per al popular humorista i actor nord-americà Milton Berle, comèdies per als eixelebrats Marx, una sèrie de televisió pensada per a Jackie Gleason i guions de diversos musicals.
Dins del grup d'escriptors que van intentar trencar amb la mordassa de Hollywood, Brecher era considerat una fera literària. Mai emetia una broma si aquesta no comportava també una reflexió. Una reflexió, gairebé sempre, més social que moral.

Jugava amb el llenguatge, els embolics, el so, tot detall escenogràfic que pogués acompanyar a les paraules: ["Res depèn de com s'escriu, tot de com sona"]. Poques coses li van divertir tant com atrevir-se amb els tabús de la societat hollywoodiense i posar a prova la seva comunitat. Podia criticar-los perquè els coneixia i res li acerava, va dir, com posar-los en dificultats. Així ho va fer amb la colla dels Marx a Una tarda al circ (1939) o, a l'any següent, a Els germans Marx a l'Oest.

Durant la vaga d'escriptors del 2007 va realitzar un vídeo en el qual ironitzava dient que des de 1938, amb el vell gremi de guionistes radiofònics, estava esperant aconseguir en la professió ["un repartiment just"].[ "Gairebé 70 anys després, encara estic esperant"], concloïa.

Irving Brecher va néixer al Bronx el 17 de gener de 1914 i va créixer entre carrers novaiorquesos. Va cursar secundària, va escriure en un diari local i va treballar com a repartidor de tiquets en un cinema de Manhattan. Allà va descobrir la seva habilitat per a ser crític i àcid sense perdre el componiment.

El popular actor Milton Berle el va contractar. S'iniciaria allà una particular relació professional. L’any 1937 Brecher es va traslladar a Hollywood i va començar a treballar en guions per a Mervyn Li-Roy, cap de producció de la Metro Golden Mayer.

Va participar en el guió d’The Wizard of Oz i va crear el perfil humà que Groucho prendria per a articular les seves memòries i el li descrivia com un home inquiet, ["enginyós com un formiguer"].

Altres dels seus guions famosos van serYolanda i el ladrón, Bye, bye birdie (1936) o Ziegfeld Follies (1946).

Va rebre un premi de l'Acadèmia l'any 1944 pel seu guió de Meet me in Saint Louis, el romàntic musical dirigit per Vincente Minnelli.

La seva primera esposa, Eve Bennett, va morir en 1981. Li sobreviuen la seva última esposa, Norma, i tres fills.

L'autor Ben Yehuda va preparar les memòries d’Irving Brecher definint-lo com ["el tipus que va fer graciós a Groucho"]. Expliquen que el guionista es va mostrar fins al final tan proper i càustic amb els seus amics com sempre.

Al 1989, durant la celebració del seu 75 aniversari, Milton Berle, amb qui havia tingut tan polèmica relació, va voler fer públic la seva estima cap a l'escriptor i, a un temps, certa subtil venjança. ["Com a guionista, Bercher no té igual"], va dir.["Superiors, sí"], va afegir sorneguer. Berle va morir al 2004.

Altres obituaris