Dale Wasserman (94) Autor de musicals i guionista de cinema


Dale Wasserman (94) - Autor de musicals i guionista de cinema

Dale Wasserman, autor del musical El Hombre de la Mancha i de l'adaptació de la novel•la de Ken Kesey Algú va volar sobre el niu del cucut,va morir el passat dia 21 de desembre de 2008, a l'edat de 94 anys al seu domicili de Paradise Valley, als Estats Units.

El Hombre de la Mancha,la història de l'intrèpid i idealista Quixot, va ser un dels grans èxits de Broadway en la dècada dels seixanta. Aquest espectacle, interpretat en els seus papers principals per Richard Kiley i Joan Diener en l'estrena de 1965, va obtenir un Tony com a millor musical i va arribar les 2.300 representacions. El text d'aquesta representació va inspirar The Impossible Dream, la cançó més coneguda del musical, que es va convertir en tot un èxit i que va ser creada pel compositor Match Leigh, amb lletra de Joe Darion.

El Hombre de la Mancha va ser reestrenada diverses vegades, l'última d'elles en el 2002, amb Brian Stokes Mitchell i Mary Elizabeth Mastrantonio, com a protagonistes.

L'adaptació d'Algú va volar sobre el niu del cucut, que aborda l'actitud rebel d'un pacient ingressat en un hospital psiquiàtric, va ser estrenada a Broadway en 1963.

La producció va ser interpretada en els seus papers principals per Kirk Douglas i Joan Tetzel, però no va trobar el suport del públic i només va romandre dos mesos en cartellera.

No obstant això, es convertiria més tard en una obra de reposició habitual en molts teatres. L’any 2001 va ser reestrenada a Nova York amb Gary Sinise i Amy Morton en els papers principals. Però la versió més coneguda d'aquesta obra es va projectar en el cinema en 1975. Interpretada per Jack Nicholson i Louis Fletcher i dirigida per Milos Forman, la pel•lícula va guanyar l’Oscar a la millor adaptació.

Ken Kesey, autor del llibre original, va reconèixer que aquesta versió va promocionar fins a tal punt la seva obra, que va ser traduïda a 27 idiomes: ["Sense la pel•lícula, la novel•la no hagués tingut més vida que una bombolla"].

Wasserman va començar a escriure per a sèries de televisió en els anys cinquanta, quan va començar a crear guions per a pel•lícules, entre elles Els víkings, el repartiment dels quals encapçalaven Kirk Douglas i Tony Curtis, i Mister Buddwing, interpretada per James Garner en 1966.

Nascut en Rhinelander (Wisconsin), era un dels 14 nens d'una família d'immigrants russos que a l'edat de 10 es van quedar orfes i van ser enviats a viure amb els seus oncles. Wasserman va escriure en la seva pàgina web que es va escapar de casa i es va dedicar durant anys a muntar-se en trens de mercaderies i graduar-se ["cum laude en vagabunderia"].

Paraula, la de rodamón, que per a ell tenia una significació especial: ["Un rodamón és una persona errant que treballa"]. I al treball en el teatre i en l'escriptura es va dedicar tota la seva vida aquest home autodidacta.

Autor de més de 75 obres, Wasserman es va dedicar fins a poc abans de morir a retocar una obra teatral, Burning in the night, basada en els seus anys bojos de joventut com a "treballador errant".

La seva última obra, Premiere!, anava a ser estrenada el mes pròxim en un teatre de Phoneix.

Altres obituaris