Pat Hingle (89) Actor


Pat Hingle (89) - Actor

El seu físic solia relegar-lo a papers de vilà o de tipus iracund, però Pat Hingle, mort la nit del passat 3 de gener de 2009 als 84 anys a la seva casa de Carolina Beach i format com a intèrpret en el llegendari Actors Studio, sumava gairebé dues-centes aparicions en pel•lícules i produccions televisives, sense contar els seus treballs en el teatre, on en 1959 va obtenir una candidatura al premi Tony per la seva actuació, a Broadway, en l'obra de William Inge The dark and the top of the stairs.

Hingle també havia interpretat al comissari James Gordon en les primeres quatre adaptacions cinematogràfiques de Batman. En realitat, aquesta ha estat la segona i definitiva mort de tan il•lustre actor secundari. Cinquanta anys enrere, quan residia a Nova York i actuava a Broadway a les ordres d'Elia Kazan a l'obra JB, d’Archibald MacLeish, l'ascensor de l'edifici d'apartaments on residia es va desplomar, amb Pat Hingle en el seu interior.

L'actor va romandre dues setmanes inconscient, però finalment, només sofriria l’amputació del dit menovell de la mà esquerra. El que no ha pogut superar és la seva llarga batalla contra el càncer. L’any 2006 encara va aparèixer en la pel•lícula Passat de voltes, una comèdia al servei del còmic Will Ferrell.

Martin Patterson Hingle va néixer el 19 de juliol de 1924, a Denver (Colorado). Mai va conèixer al seu pare, que sent ell un nen es va divorciar de la mare, desapareixent de les seves vides.

Va poder estudiar gràcies a l'ajuda econòmica de la seva família materna. Més tard, per a pagar-se cursos de formació teatral, va treballar com cambrer i obrer de la construcció.

Al 1953 debutava a Broadway, saltant després al cinema i la televisió.

Durant el seu pas pel Actors Studio ja va ser considerat un alumne superdotat, però el seu físic ingrat li condemnaria a treballar com "actor de caràcter".

Elia Kazan, el seu mentor a l’Actors Studio, el va fer debutar en el cinema en la seva polèmica pel•lícula La llei del silenci darrere de Warren Beatty i Natalie Wood-d'Esplendor en la hierba, melodrama filmat per Kazan l’any 1961.

Pat Hingle va actuar en produccions de sèrie B que avui constituïxen tot un referent. Són els casos del western Invitació a un pistoler, dirigit al 1964 per Richard Wilson i protagonitzat per Yul Brynner, o Mamà sagnant, on Roger Corman recreava, en l'època de la Depressió, la història de Kate "Dt." Barker (Shelley Winters) i els seus quatre fills criminals, un dels quals mostrava les faccions d'un jove Robert de Niro.

També va treballar al costat de Joanne Woodward, imminent esposa de Paul Newman, en Més forta que la vida, melodrama dirigit en 1957 per Martin Ritt.

Però només aconseguiria una certa popularitat gràcies a les seves intervencions a Batman (1989), Batman returns (1992), Batman forever (1995) i Batman i Robin (1997).

Altres obituaris