Tom O´Horgan (84) Director i compositor


Tom O´Horgan (84) - Director i compositor

Considerat el pare del musical modern, Tom O´Horgan va revolucionar el gènere a través de la direcció de dos dels espectacles de Broadway més recordats: Hair i Jesucristo Superstar.

Després d'una llarga trajectòria com a professional, Tom O´Horgan va morir a Venice (Florida) el dia 11 de gener de 2009 per causes naturals als 84 anys.

O´Horgan va néixer el 3 de maig de 1924 a Chicago i des de petit va començar a escriure obres de teatre i a cantar en diferents esglésies. Les seves primeres incursions en el món del teatre van ser amb Cafè La Mama, una organització de teatre experimental, on va participar en més de cinquanta produccions.

Més tard, al 1968, va donar el salt a Broadway quan li van proposar dirigir Hair, musical que s'havia estrenat un any abans. Per a l'ocasió, O´Horgan es va encarregar de tots els canvis que es van produir pel que fa a l'original, com el vestuari, la coreografia i el decorat. D'aquesta forma, Hair es va convertir en la representació del sentir de la societat del moment: idees hippies, com Let de sunshine in, I´ve got life i The age of Aquarius, Hair va aconseguir l'èxit amb un càsting desconegut, en el que participava una jove Diane Keaton.

La seva actuació com director li va valer una nominació als premis Tony, i aquell mateix any, O´Horgan va ser nomenat director de l'any per la revista Newsweek. Després de Hair, va arribar Jesucristo Superstar, obra on es narraven els últims set dies de la vida de Jesús. En ella, O´Horgan incloïa en l'escenari elements psicodèlics i llamps làser, que mostraven el seu particular estil a l'hora de dirigir: eclèctic i extravagant.

La seva reputació com director va arribar al seu màxim esplendor quan, l’any 1971, van coincidir en el cartell quatre de les obres que ell dirigiria: a més de Hair i Jesucristo Superstar, també estava al càrrec de Lenny i Inner city.

Amb Lenny, en la que a més va ser el compositor de la música, O´Horgan va guanyar el Drama Desk Award pel seu treball com a director. No obstant això, aquells anys daurats van arribar al seu declivi quan va estrenar Dude (1972), que va rebre crítiques molt dolentes, encara que posteriorment va dirigir altres obres.

A més de treballar en el teatre, va dirigir pel•lícules per al cinema com Futz!, en la qual també componia la música, i Rinoceront, basada en l'obra de teatre de Eugene Ionesco.

A O´Horgan li van diagnosticar alzheimer l’any 2002 i per aquest motiu, quan va acudir al revival de Hair que es va realitzar l'any passat al Central Park, afirmava no recordar gens sobre ella.

L’any 2007 va decidir vendre les seves pertinences i el seu pis de Nova York i va abandonar la ciutat pels seus problemes de salut, encara que també es duia la sensació d'haver estat inclòs en una "llista negra" del món del teatre, sentiment que duia anys suportant, com va afirmar en una entrevista l’any 1993.

Altres obituaris