Fernando Cebrián (79) Actor


Fernando Cebrián (79) - Actor

Fernando Cebrián (Bilbao, 15 de maig de 1929) va morir a Madrid el 30 de gener de 2009.

Va sofrir la Guerra Civil i va haver de fugir a França de la mà de la seva mare i els seus vuit germans on va apurar un exili de penalitats i vagabunderies que va poder superar amb èxit, encara que va patir en les seves carns i en la dels seus éssers volguts la mort i la repressió.

Va començar en el teatre amb el grup de Núria Espert i va treballar amb la majoria dels directors importants d'aquell cinema espanyol dels cinquanta, seixanta i primers setanta, carregat d'il•lusió: José María Forqué, Pedro Lazaga, Robira Beleta o Antonio Isasi-Isasmendi.

També va estar a les ordres de dos mites: Luis Buñuel i Abel Gance, a Cyrano i d'Artagnan (1963) i Tristana (1970), i va compartir pel•lícula amb la reina de les pantalles espanyoles de la dècada prodigiosa: Pepa Flores, en Marisol Rumbo a Rio de Fernando Palacios.

Després li va reclamar la televisió i es va convertir en una de les figures del mític i enyorat Estudi 1, on la seva preciosa veu i el seu bon gest van captivar a les audiències tant com aquell alcalde just de les Crónicas de un pueblo d'Antonio Mercero, tota una fita televisiva.

Va rebre de Paul Newman, després d'arravassar-li el guardó d'aquell festival d'Iberoamèrica, una sincera felicitació per la seva interpretació de Cerca de las estrellas (César Fernández Ardavín, 1962) i va apostar per la democràcia en l'estrena de Jueces en la noche, de Buero Vallejo.

Altres obituaris