Pepe Rubianes (61) Actor i director


Pepe Rubianes (61) - Actor i director

Pepe Rubianes Alegret,va morir l'1 de març de 2009 al seu domicili de Barcelona, als 61 anys d’edat.

El 21 d'abril del 2008 un càncer de pulmó el va apartar dels escenaris, quan representava el seu darrer espectacle, La sonrisa etíope, al Teatre Capitol de la ciutat comtal.

Pepe Rubianes va néixer el 2 de setembre de l’any 1947 a Villagarcía de Arousa (Pontevedra) i, des de ben petit, amb cinc anys, havia viscut a Barcelona. Li agradava definir-se com a “galaicocatalà” i en els seus espectacles utilitzava indistintament el català i el castellà, i també hi afegia algunes frases en gallec.

A Catalunya va formar-se i desenvolupar la seva trajectòria professional. Va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona, on va familiaritzar-se amb els escenaris formant part del grups T.U.C. (Teatre Universitari de Cambra) i NGTU (Nou Grup de Teatre Universitari), dirigit per Frederic Roda, on va conèixer els integrants de la futura companyia Dagoll Dagom, amb la qual va fer les seves primeres aparicions en el món del teatre amb No hablaré en clase (1977) i Antaviana (1978). Posteriorment també va col·laborar amb Els Joglars (Operación Ubú, 1981).

Als anys 80 Rubianes va començar una carrera en solitari, amb espectacles de monòlegs irònics, que ràpidament el consagrarien com un dels actors de més prestigi i èxit. Va ser l’època de Pay-pay (1981), Ño (1984), Sin palabras (1987) o En resumidas cuentas (1988), que el van portar a actuar per diverses localitats de l’Estat espanyol i també a creuar l'oceà per mostrar les seves creacions a Amèrica.

La dècada dels 90 també va iniciar-se amb èxit per a Rubianes amb els muntatges Por el amor de Dios (1991) i Ssscum! (1992). Aleshores també es va atrevir a explorar nous formats com la ràdio, el cinema i la televisió, amb el paper de Makinavaja, que li van atorgar encara més popularitat. L’any 1995 va estrenar Rubianes: 15 años , un obra que recopilava el millor de la seva trajectòria artística.

L’any 1997 va ser el moment de gran èxit per a Rubianes amb Rubianes solamente, un espectacle que es va mantenir nou anys als escenaris, fins al 2006, quan va dirigir l'obra Lorca eran todos, sobre el poeta i dramaturg Federico García Lorca. Aquest espectacle es va veure envoltat de polèmica per unes declaracions de Rubianes.

El mes de desembre de l’any 2007, Pepe Rubianes va presentar el seu darrer espectacle La sonrisa etíope, que estava inspirat en les experiències que l’actor i director teatral havia viscut en el continent africà, del qual n’era un apassionat.

Altres obituaris