Hugh Leonard (82) Dramaturg


Hugh Leonard (82) - Dramaturg

Fa ja algun temps, mitjans dels 70, Hugh Leonard (pseudònim de John Keyes Byrne, el seu veritable nom) va ser nomenat el millor dramaturg irlandès del moment.

Formava part de la nova avantguarda d'escriptors després de la mort de Brendan Behan i Siguin O´Casey.

Obres com Stephen D,A portrait of the artist as a young man i Stephen Hero, ho demostraven.

Leonard deixa enrere una carrera de 50 anys plena d'èxits: 18 obres, dos volums d'assajos, dues autobiografies, nombrosos guions i adaptacions per a televisió i la humorística columna mensual anomenada The Curmudgeon que va escriure fins al 2006 en el diari Sunday Independent.

Leonard era un escriptor murri, com es diria… amb maldat, però graciós. Línies com "Ella és esposa i mare, catòlica i irlandesa; l'única cosa que ha deixat de costat és la seva virginitat" delataven el seu sarcasme.

Detestava el catolicisme i la política, estava ansiós d'arribar a una audiència molt més àmplia. Per això, va fer l’exitosa Da (1973), una obra on el protagonista porta a terme una conversa amb el seu pare adoptiu mort per a l’enterrament del qual ha de tornar a casa.

Més tard, Da guanyaria el premi Tony com a millor obra a Nova York l’any 1978 i Leonard escriuria el guió per al cinema.

Apreciat pels poetes i estimat pels crítics, va ser premiat i va treballar per al Festival de Teatre de Dublín durant molts anys, i durant un any per al teatre Abbey; era una de les figures més notables de la ciutat de Dublín.

El dramatisme, l'estil simple combinat amb situacions visuals, eren les seves claus. Va morir el passat 12 de febrer de 2009 als 82 anys i va deixar com herència les seves obres, la seva vida i la seva passió pel món artístic.

Altres obituaris