Ron Silver (62) Actor


Ron Silver (62) - Actor

Expliquen els qui havien seguit la seva trajectòria que Ron Silver es va passar el temps esperant l'oportunitat que mai havia d’arribar-li. Secundari de primera categoria, va tocar un bon grapat de gèneres. Des del melodrama fins a la ciència ficció, passant per la biografia èpica o els relats d'aventures.

Va acariciar l'èxit per fi amb El ala oeste de la Casa Blanca, amb una nominació a l’Emmy. No obstant això, no va poder anar molt més allà. La mort li va sorprendre el diumenge 15 de març de 2009, envoltat de la seva família a la seva casa de Nova York, quan tenia 62 anys i dormia. Patia un càncer d'esòfag.

Deixa un fill i una filla, ambdós concebuts amb la seva ex dona, Lynne Miller.

"Ron Silver va morir pacíficament en el llit", va confirmar Robin Bronk, director executiu de la Creative Coalition, companyia que Silver li havia ajudat a fundar.

Segons Bronk, Silver no va ser només un actor de talent, sinó també un defensor de la llibertat d'expressió i dels drets dels artistes. Creative Coalition, amb seu a Nova York, és un grup polític orientat a les arts i fundat l’any 1989 per Silver, Alec Baldwin i Susan Sarandon, entre altres.

Després dels atemptats del 11 de setembre, Silver, un demòcrata durant molts anys, acabaria convertint-se en un obert partidari del president republicà George W. Bush. En les últimes eleccions, havia arribat a manifestar públicament la seva preferència per Sarah Palin.

Exercint com speaker en la convenció nacional republicana del 2004, Silver es declarava republicà gairebé al 100%, malgrat tot: la seva afiliació política arribaria a costar-li més d'un treball al Hollywood liberal, un fet que li va importar poc.

Després de concloure un màster sobre Història Xinesa a la Universitat de Saint John (Nova York), i els estudis d'art dramàtic al cèlebre Actor´s Studio, Silver - fill d'un sastre i d'una professora d'institut- havia començat la seva carrera professional als escenaris durant la dècada de 1970 i havia obtingut el principal guardó de Broadway, un premi Tony, pel seu treball a l'obra de David Mamet Speed the plow.

Per aquell temps, combinava el seu treball sobre l'escenari amb diverses sèries televisives i amb les seves primeres aparicions en el cinema, com a Amics molt íntims (de Norman Jewison) o a Silkwood (Mike Nichols), al costat de Meryl Streep.

Ja afermat en el cinema, va seguir endavant amb Després del cor verd, Enemics: A love story i Acer blau. No obstant això, va haver d'esperar fins a 1990 per a veure's en el millor paper de la seva carrera, el de l'advocat Alan Dershowitz a El misteri Von Bülow, treball que li va suposar una nominació a l’Oscar com a millor actor de repartiment.

Per sobre de qualsevol cosa, segons els especialistes, el seu retrat de Bruno Gianelli, estrateg d’El ala oeste de la Casa Blanca, va permetre que la seva popularitat i el seu prestigi es multipliqués encara més en els últims anys.

Altres obituaris