Patricia Neal (84) Actriu


Patricia Neal (84) - Actriu

L'actriu nord-americana Patricia Neal va morir el 8 d'agost de 2010 als 84 anys a casa seva a Massachusetts (EUA), víctima d'un càncer pulmonar. Es va fer famosa per la pel·lícula El manantial, amb Gary Cooper, amb qui va viure una llarga relació sentimental que va causar un gran escàndol perquè l'actor estava casat i no es va voler divorciar de la seva dona.

Neal, guardonada amb un Oscar per El más salvaje entre mil, amb Paul Newman, va participar en nombroses sèries de televisió i va ser secundària en pel·lícules com Esmorzar amb diamants, així com en nombroses obres de teatre.

Patsy Lou Neal, nom real de l'artista, va néixer el 20 de gener de 1926 a Packard Kentucky --al nord-est dels Estats units-- i des de petita va manifestar la seva intenció de convertir-se en actriu. Va començar la seva carrera al cine el 1949 amb la comèdia John loves Mary, al costat del després president dels EUA Ronald Reagan. Va ser l'inici d'una llarga carrera que es va veure truncada el 1965 quan va patir un infart cerebral. Seria el primer de tres, que li van provocar fins i tot un coma del qual es va recuperar, però arran dels quals va arrossegar seqüeles fins a la seva mort.

En un comunicat, la família va recordar el coratge de l'actriu per afrontar ["la seva última malaltia i totes les proves a què es va enfrontar amb gràcia indomable, bon humor i desafiament del que ella anomenava la seva obstinació"]. També revelen la frase que va pronunciar Neal el dia abans de la seva mort: ["M'ho he passat molt bé"].

El 1953, l'actriu es va casar amb l'escriptor britànic Roald Dahl, amb qui va tenir cinc fills, una circumstància que també la va tenir apartada de les pantalles. La parella es va divorciar al cap de 30 anys. Olivia, la seva filla gran, va morir el 1962 als 7 anys per encefalitis al no rebre l'atenció adequada per tractar el xarampió que tenia. Dos anys abans el seu fill Theo, de quatre mesos, havia patit dany cerebral quan el cotxe on dormia va rebre l'impacte d'un taxi i un autobús als carrers de Nova York.

Neal és l'àvia de la model i presentadora Sophie Dahl. Arran de la lluita que sempre va sostenir contra les apoplexies i lesions cerebrals, a la ciutat de Knoxville, on va viure gran part de la seva infantesa, hi ha un centre de rehabilitació amb el seu nom, on es tracten aquest tipus de malalties.

Altres obituaris