Norman Wisdom (95) Actor


Norman Wisdom (95) - Actor

Norman Wisdom, actor còmic britànic a qui Charlie Chaplin va definir com el seu pallasso favorit i que va fer riure als albanesos durant la dictadura comunista de Enver Hoxha, ha mort el 4 als 95 anys.

Wisdom, nascut a Londres i famós pels seus papers còmics en el cinema, va morir plàcidament després d'una sobtada deterioració de la seva salut en una residència d'ancians de l’illa de Man (entre Anglaterra i Irlanda).
Alguns dels films en els que va actuar com A Stich in Times o Trouble in Store, van ser els únics occidentals tolerats a l'Albània comunista, on Wisdom tenia gairebé estatus d'heroi. Ell mateix ho va poder comprovar l’any 1995 quan va visitar aquest país després de la caiguda del comunisme i per a la seva gran sorpresa va ser acollit amb enorme simpatia per centenars de simpatitzants, entre ells el nou líder del país, Sali Berisha.

En una visita més recent a Albània, que va coincidir amb un viatge de la selecció nacional anglesa, Sir Norman -títol que li va atorgar la Reina Isabel II l’any 2000- va descobrir que als seus 86 anys era un personatge més popular que el futbolista David Beckham. ["Ignoro per què sóc tan popular aquí. Deuen estar tots bojos"], va comentar llavors Wisdom rialler, encara que va dir que la seva popularitat tal vegada es degués a l'absència de sexe i violència en les seves pel•lícules.

El seu agent, Johnny Manns, el va definir no només com ["un gran còmic"], sinó també com ["una persona encantadora"], mentre que altres crítics el van descriure com ["un professional al cent per cent”].
Kevin Powis, que el va dirigir l’any 2007 a la pel•lícula Expresso, va dir d'ell que ["era una llegenda viva"] i que era ["un plaer estar en la seva companyia"].

De petita alçària, Wisdom feia riure amb la seva jaqueta mal tallada i la seva tendència a ensopegar contínuament. Va actuar a 32 comèdies de televisió, dinou pel•lícules i es va fer famós en països tan distants com Xina o Argentina.

Fill d'un xofer i una modista, que es van divorciar quan tenia nou anys, Wisdom i els seus germans robaven menjar a les botigues. Va deixar l'escola als tretze anys i va treballar primer com a missatger i després com a grum d'un club nocturn i també com cambrer a bord en un buc amb destinació a Buenos Aires.

El seu debut en els escenaris es va produir l’any 1946 a un music-hall del nord de Londres, on li van oferir un contracte per a set anys. La seva popularitat va arribar a ser tal que un altre gran còmic, Charlie Chaplin, va dir d'ell: ["Si hi ha algú que pugui substituir-me, és Norman Wisdom"].

L’any 1981 es va distanciar del gènere còmic per a interpretar a un viatjant jubilat i malalt de càncer en un drama per a la BBC titulat Going Gently. Malgrat la seva imatge de descamisat, tenia vista per als negocis i a la illa de Man es va construir una casa luxosa que va omplir d'antiguitats. Era propietari d'un Rolls-Royce, però li agradava recórrer l’illa en la seva motocicleta perquè deia que el feia sentir-se ["altra vegada jove"].

Altres obituaris