Kevin McCarthy (96) Actor


Kevin McCarthy (96) - Actor

Va aparèixer en nombroses pel•lícules, sèries televisives i obres teatrals, sent candidat a l’Oscar com a actor de repartiment per Mort d'un viatjant. El seu rostre ha quedat associat a un gran clàssic del cinema de ciència ficció i terror, La invasió dels lladres de cossos. L'actor Kevin McCarthy va morir dissabte 16 d’octubre de 2010 a un hospital de Massachusetts, als 96 anys. Mesos enrere encara havia actuat en el curtmetratge Drawback.

Nascut el 15 de febrer de 1914 a Seattle (Washington), Kevin McCarthy va tenir una infància desafortunada. Als quatre anys va quedar orfe perquè els seus pares van morir a causa de la letal epidèmia de grip esdevinguda l’any 1918. Va ser un dels primers alumnes de l’Actors Studio, la llegendària escola novaiorquesa d'art dramàtic creada l’any 1947 per Elia Kazan.

Va ser Kazan qui l’any 1951 el va recomanar per a ser el fill del protagonista en l'adaptació de La mort d'un viatjant, cèlebre obra publicada l’any 1949 per Arthur Miller i que McCarthy ja havia representat a escena.

En el seu llibre de memòries Voltes al temps, el famós dramaturg (i marit de Marilyn Monroe entre 1956 i 1961) escriu que després va intentar donar un cop de mà a Montgomery Clift i Kevin McCarthy, quan ambdós es van obstinar a estrenar una adaptació de La gavina, de Txejov. Però va fracassar: ["Jo no tenia embranzida per a ser director encara que només fos perquè m'era difícil estar en companyia aliena durant períodes llargs havent el meu narcisisme de cedir espai al narcisisme dels altres"].

Dirigida per Lazslo Benedek, aquella versió de La mort d'un viatjant li va reportar a Kevin McCarthy la seva primera i darrera candidatura a l’Oscar (qui va guanyar l’estatueta va ser Karl Malden per Un tramvia anomenat Desig, d'Elia Kazan).

McCarthy es va veure pràcticament relegat al treball televisiu, però trobaria un inesperat salvavides en una humil producció de sèrie B, que el temps anava a convertir en llegendària: La invasió dels lladres de cossos, dirigida l’any 1956 per Don Siegel.

Kevin McCarthy era un metge que al tornar d'unes curtes vacances comprova que els seus pacients s'han guarit sobtadament, al mateix temps que altres habitants de la localitat on resideix ja no reconeixen als seus parents i amics. Una estranya histèria es va apoderant de la població, coincidint amb l'aparició d'uns estranys éssers vegetals que poden copiar l'estructura dels éssers humans i absorbir el seu cervell durant el somni. Els éssers vegetals s'apoderen del lloc i el doctor es refugia amb la seva parella en una cova, però descobreix que també ella s'està transmutant.

La pel•lícula va ser interpretada com una al•legoria sobre la histèria que la caça de bruixes i la seva recerca de comunistes camuflats havia provocat a Estats Units, especialment a Hollywood.

McCarthy també va aparèixer en el remake filmat AFP 1978, on Donald Sutherland interpretava el seu personatge original. Sense massa fortuna en el cinema (exceptuant una fugaç aparició a Vides rebels, de John Huston), la seva carrera posterior es va centrar en l'àmbit televisiu, actuant en sèries molt populars: En els límits de la realitat, L'hora d'Alfred Hitchcock, El doctor Kildare, L'agent de CIPOL, Hawaii 5-0, Colombo...

Altres obituaris