Mercedes McCambridge (85) Actriu


Mercedes McCambridge (85) - Actriu

Mercedes McCambridge va morir el 2 de març de 2004 a l’edat de 85 anys. L’actriu vivia a La Jolla, un suburbi de San Diego, California, des dels anys 80. Va guanyar un Òscar a la millor actriu de repartiment (1945) i després va ser la veu característica de la nena poseïda pel dimoni a El Exorcista

Charlotte Mercedes Agnes McCambridge, filla de pares irlandesos, va néixer a Joliet (Illinois), el 17 de març de 1918. La seva veu forta, formada a la ràdio, la va convertir en l’actriu ideal per interpretar dones fortes i d’empenta. Va rebre l’Òscar per la pel·lícula All the King’s Men, on interpretava una periodista que era la venjança del governador populista Willie Stark. Broderick Crawford també va guanyar l’Òscar pel seu paper d’Stark i el drama va rebre el guardó a la millor pel·lícula.
Va debutar a Broadway al 1945 amb l’obra A Place of Our Own. Al 1972, va rebre una nominació al Tony pel seu paper a The Love Suicide at Schofield Barracks. A Broadway també va actuar a Woman Bites Dog, The Young and Fair i Who's Afraid of Virginia Woolf?.

Al llarg de la seva carrera, McCambrigde es va fer famosa com a dona forta i combativa dins i fora de l’estudi. La van contractar per la seva destresa vocal per fer de dimoni a El Exorcista, de William Friedkin, un dels majors èxits de 1973 i de la història del cinema. Li van prometre que el seu nom apareixeria en l’elenc, però en la preestrena va veure que no la mencionava i va sortir del teatre plorant. Va haver d’intervenir el sindicat d’actors per tal d’obligar a la incloure’l.

Va aparèixer, entre d’altres títols, a Giant (1956, segona nominació a l’Òscar); Adiós a las armas (1957); Touch of Evil (1958); Suddenly Last Summer (1959), Cimarron (1960), 99 Women (1969), Thieves (1977), The Concorde_ Airport '79 (1979).

A principis del 90 va tornar per darrer cop al teatre i va triomfar a Nova York amb Lost in Yonkers de Neil Simon, que va assolir les 560 representacions.

McCambridge durant la seva vida va patir l’alcoholisme, dos matrimonis fracassats i la tragèdia del seu únic fill, John Lawrence Fifield, que al 1987 es va suïcidar després de matar a la seva esposa i fills. Tot això apareix publicat a la seva biografia The Quality of Mercy, publicada al 1981.

Altres obituaris