Luis Ramírez (40) Empresari i director teatral


Luis Ramírez (40) - Empresari i director teatral

L’empresari teatral madrileny Luis Ramírez va morir el dia 30 d'abril de 2004 a causa d’un cáncer de colon. Acabava d’acomplir 40 anys, estava casat i tenia dues filles. Ramírez havia destacat per la seva aportació en el camp del teatre musical amb notable èxit sobretot a la cartellera de Madrid.

Llicenciat en arquitectura, Luis Ramírez va decidir reorientar la seva trajectòria professional cap al teatre fundant la productora ‘Pigmalión’ i rehabilitant el Teatro Lara de Madrid al 1997. El hombre de la Mancha va ser el seu primer gran muntatge musical que va suposar el descobriment d’una parella artística, José Sacristán i Paloma San Basilio, instal·lats a la Gran Via madrilenya fins la temporada passada amb My Fair Lady.

De seguida van venir espectacles com La magia de Broadway, Annie o Grease, que van revifar del tot un gènere fins aleshores mancat d’iniciativa pròpia a la capital. Ramírez va marcar un estil propi de fer musicals, d’entendre’ls i traslladar-los a l’escenari. Amb Jeckyll & Hyde va aconseguir introduir de nou Raphael al panorama teatral. El cantant va compartir protagonisme amb Marta Ribera, una de les veus per excel·lència als seus muntatges.

En el terreny del musical familiar, destinat sobretot al públic infantil, va destacar la seva producció de Peter Pan amb els nois d’Operación Triunfo. L’espectacle va girar per tot l’estat i va ocupar el Barcelona Teatre Musical amb un èxit rotund fins que els nois de l’acadèmia van deixar el muntatge i aquest va haver de tancar davant la manca de públic.

Recentment Ramírez havia portat a Barcelona Hermanos de Sangre, amb menys èxit del que va tenir a Madrid. Roger Pera protagonitzava l’espectacle i qualificava a l’empresari de “creador” de musicals, admirant la seva capacitat per “jugar” amb els temes dels seus espectacles.

A Madrid també va estrenar La Jaula de las locas un musical que va punzar malgrat el reclam de veure junts a escena Joaquin Kremel i Andés Pajares. Fa un any va importar el musical Siete novias para siete hermanos dirigit per Ricard Reguant i que actualment es pot veure al Teatro Nuevo Apolo.

Altres obituaris