Fred Ebb (76) compositor


Fred Ebb (76) - compositor

Fred Ebb, compositor novaiorquès de grans èxits del musical a Broadway com ara Cabaret i Chicago i de les paraules dedicades a la Gran Poma, New York, New York, va morir el dissabte 11 de setembre de 2004 a causa d’un atac de cor.

Malgrat que algunes referències biogràfiques apunten a que Ebb tenia 71 anys, des de la casa funerària, després de consultar a la família, ha situat la seva edat als 76 anys.
La col·laboració d’Ebb amb el compositor John Kander va durar prop de 40 anys i va donar fruit a una dotzena d’espectacle. Kander i Ebb van debutar a Broadway al 1965 amb Flora, the Red Menace, protagonitzada per una jove Liza Minnelli de 19 anys, en un espectacle sobre joves comunistes a la dècada del 1930.

Un any després el duo va triomfar amb Cabaret, un espectacle sobre el Berlín decadent just abans de l’ascens dels nazis als poder. El show va guanyar un total de vuit Tony’s, incloent el de millor musical.

Al 1972 la versió cinematogràfica de Cabaret, protagonitzada per Minnelli I dirigida per Bob Fosse, va guanyar vuit Oscar, destacant el de millor cançó.

Fosse va dirigir el gran èxit de Broadway a càrrec de la parella Kander i Ebb, Chicago l’any 1975, sobre dues assassines dedicades al món de l’espectacle. L’obra va tenir un triomf més que notable en la seva adaptació a la gran pantalla, amb la pel·lícula estrenada al 2002 que va guanyar sis Òscars, també el de millor pel·lícula.

"Amb John Kander formaven una increïble i fructífera col·laboració," deia Sam Cohn, qui va ser agent d’Ebb durant més de 25 anys.

"Ells eren el màxim," deia parafrasejant la lletra de la cançó d’Ebb a New York, New York, que va ser escrita per a la pel·lícula de Martin Scorsese del mateix títol l’any 1977, amb Minnelli i Robert De Niro al repartiment.

La cançó va esdevenir un ‘hit’ al 1980 quan la va enregistrar Frank Sinatra, i l’aleshores alcalde de Nova York, Edward Koch, la va designar com a cançó oficial de la ciutat en una proclama l’any1985.

Kander i Ebb van col·laborar en successius musical, com ara Woman of the Year (1981) i Kiss of the Spider Woman (1993). El seu darrer musical complet és The Visit, basat en l’obra de Friedrich Durrenmatt.

Altres obituaris