Valeriano Andrés (82) Actor


Valeriano Andrés (82) - Actor

L’actor Valeriano Andrés, pioner dels espais teatrals en els temps en que Televisión Española iniciava el seu camí, i popular pels seus papers còmics, va morir dijous 21 d’abril de 2005 a Madrid als 82 anys d’edat.

Pioner dels programes dramàtics de TVE, on va intervenir també com a guionista, director i realitzador, va actuar en prop de cent pel•lícules, la darrera de la qual va ser Historia de un beso dirigida per José Luis Garci.
Valeriano Andrés, va néixer a Madrid l’1 de juliol de 1922, es va iniciar artísticament el 1941 en el Teatro Español Universitario (TEU), on va alternar les seves representacions teatrals amb treballs a Radio Nacional de España, on va formar part en el seu quadre d’actors..
El seu debut en la petita pantalla va tenir lloc en el segon programa dràmatic que va sortir a l’aire des dels antics estudis del passeig de l’Habana de Madrid, i va ser el director teatral Gustavo Pérez Puig el que va descobrir el seu carisma d’actor còmic.

A TVE va intervenir en nombrosos programes dramàtics i en sèries com Risa española, Visto para sentencia i El último café o com la dirigida al públic infantil La mansión de los Plaff.

Va treballar en el Teatro Español de Madrid, on van destacar les seves interpretacions a obres com El brigadier o El Alcalde de Zalamea.
Entre els seus autors preferits figuraven Unamuno i Mihura. Era amant de la sarsuela i com a personatge històric preferit sempre esmentava El Empecinado.

Altres obituaris