Barbara Bel Geddes (82) Actriu


Barbara Bel Geddes (82) - Actriu

Barbara Bel Geddes, actriu de teatre, cinema i televisió aclamada pels crítics i coneguda a la petita pentalla pels seus treballs amb Alfred Hitchcock als anys 50 i, més recentment, com a Sra. Ellie, la matriarca del clan dels Ewing al serial Dallas, va morir el 8 d’agost de 2005 a la seva casa a Northeast Harbor. Tenia 82 anys.

Bel Geddes era coneguda a Broadway per ser l’actriu que va donar interpretar originàriament a Maggie la Gata a l’obra de Tennessee Williams Cat on Hot Tin Roof estrenada al 1955. També va aparèixer a The Moon Is Blue (1951) i Silent Night, Lonely Night (1959).

Pel que fa al cinema el seu currículum inclou la pel·lícula de Hitchcock Vertigo (1958); Caught (1949), dirigida per Max Ophüls; i Panic in the Streets (1950), dirigida per Elia Kazan.

A la televisió Bel Geddes va participar a diversos episodis de la sèrie setmanal de Hitchcock titulada Alfred Hitchcock Presents a finals del 1950 I a principis dels anys 60. Al 1980 va guanyar l’Emmy com a millor actriu en sèrie dramàtica per Dallas.

Barbara Bel Geddes va néixer a New York el 31 d’octubre del 1922. El seu pare era Norman Bel Geddes, arquitecte i dissenyador d’escenaris. Va debutar a Broadway l’any 1941 amb l’obra Out of the Frying Pan. Va guanyar un Premi Mundial del Teatre l’any 1946 per l’espectacle Deep Are the Roots, dirigit per Kazan.

Bel Geddes va ser aclamada per la crítica quan va interpretar a Maggie, la inquieta i jove esposa en una família decadent del Mississipí a Cat on a Hot Tin Roof. El crític del New York Times, Brooks Atkinson va qualificar la seva actuació de ["vital, adorable i sincera"].

Entre les seves intervencions als espectacles de Broadway s’inclouen The Living Room (1954), de Graham Greene; The Sleeping Prince (1956), de Terence Rattigan; i Mary, Mary (1961), de Jean Kerr.

Al cap de poc temps Bel Geddes va anar a Hollywood, on va actuar al costat d’Henry Fonda en la seva primera pel·lícula, The Long Night (1947). Al mateix temps que era nominada a un Oscar pel seu paper de Katrin Hanson, la filla d’uns immigrants nourecs a I Remember Mama (1948), Ms. Bel Geddes va treballar a diverses pel·lícules, treballant principalment al teatre i a la televisió. Entre les seves pel·lícules també s’inclouen Blood on the Moon (1948), Fourteen Hours (1951) i The Five Pennies (1959).

El primer matrimoni de Geddes amb Carl Schreuer, un enginyer, va acabar en divorci. El seu segon marit, Windsor Lewis, director de teatre, va morir abans que ella. Geddes va tenir dues filles: Susan, del seu primer matrimoni, i Betsy, del segon.

Altres obituaris