August Wilson (60) dramaturg


August Wilson (60) - dramaturg

El dramaturg nord-americà August Wilson, del qual el cicle épic de 10 obres teatrals sobre l'experiència afroamericana en el segle XX va donar lloc a títols com 'Fences' i 'Dt. Rainey's Black Bottom', va morir el diumenge 2 d'octubre de 2005 als 60 anys a conseqüència d'un càncer limfàtic, segons va informar la portaveu de la família. Wilson va morir a l'Hospital Suec de Seattle, envoltat de la seva família, va assenyalar la seva assistenta personal, Dena Levitin. L'escriptor va fer públic a l'agost que el seu càncer no era operable i que tenia solament uns mesos de vida.

Les seves obres, habitualment de gran extensió i amb un alt contingut poètic, es van centrar en les conseqüències de l'esclavitud en successives generacions d’afroamericans: des de personatges de principis de segle, en els quals es reflectia la guerra civil nord-americana, fins a una pròspera classe mitja de finals del XX, que havia oblidat el passat. El seu vast cicle, que va trigar 20 anys a completar, serà recordat per la seva estructura, a la qual correspon una obra per cada dècada així com per la qualitat de la seva escriptura.

Wilson va rebre el premi Tony a la millor obra per 'Fences', a més de nominacions per altres sis, el premi Pulitzer per 'Fences' i 'The Piano Lesson i set premis del Cercle de Crítics de Teatre de Nova York, convertint-se en tota una fita de la literatura nord-americana del segle XX.

Altres obituaris