Vincent Schiavelli (57) Actor


Vincent Schiavelli (57) - Actor

L’actor italo-nord-americà Vincent Schiavelli, un dels rostres més peculiars de pel•lícules com Ghost o Alguien voló sobre el nido del cuco, va morir el 26 de desembre de 2005 als 57 anys al seu domicili sicilià de Polizzi Generosa.

Nascut a Brooklyn (Nueva York) en 1958, Schiavelli va estudiar art dramàtic a la New York University School of the Arts entre el 1969 i el 1970 on ja havia representant diferents obres de teatre de caràcter amateur. Va debutar en el cine el 1971 amb la pel•lícula Juventud sin esperanza, del director d’origen txec Milos Forman, qui va comptar amb ell per a una bona part dels seus projectes posteriors.

Va ser amb aquest realitzador amb el que va interpretar algun dels seus paper més aplaudits, com el llunàtic Frederickson a Alguien voló sobre el nido del cuco (1975) o el criat de Salieri a Amadeus (1984), a més d’aparíeixer a cintes com Valmont (1989), L’escàndol Larry Flint (1996) o 'Man on the Moon' (1999).

Amb una alçada d’ 1,96 metres i un rostre que podia transformar-se en una màscara truculenta, Schiavelli va encarnar secundaris inoblidables, com a Ghost (1990), pel•lícula en la que era el voluble fantasma del metro de Nova Cork que ajudava al personatge de Patrick Swayze a moure’s pel món material.

L’actor va interpretar més d’un centenar de personatges en cinema i televisió, amb aparicions a sèries que van des d’Starsky y Hutch fins a Corrupción en Miami o Expediente X.

Schiavelli era net d’un cuiner sicilià que li va inculcar el seu amor per la cuina, la qual cosa es va traduir en diversos llibres de receptes, bona part d’elles sicilianes, firmats per l’actor.

Es va casar en dues ocasions. La primera amb l’actriu .Allyce Beasley, de la que es va divorciar el 1988 després de tres anys de matrimoni, i després amb l’arpista Carol Mukhalian.

El 2004 va decidir traslladar-se a Polizzi Generosa, el petit poble en les rodalies de Palermo d’on era originaria la seva família materna on va dirigir alguna peça teatral.

Altres obituaris