Federico Montañana (76) Pintor i escenògraf


Federico Montañana (76) - Pintor i escenògraf

El pintor, gravador i escenògraf valencià Federico Montañana Alba, un dels fundadors del Grupo Z, creat a València per un seguit d’artistes plàstics durant la meitat del segle XX, va morir sobtadament el 26 de desembre de 2005 als 76 anys a les rodalies de Figueres (Alt Empordà), quan viatjava en un tren que el traslladava des de París a València.

Montañana, personalitat rellevant del moviment parisí 'La Jeune Peinture', residia des de fa més de tres dècades a París i durant les vacances sovint retornava a la seva ciutat natal on tenia una casa al carrer de Roteros, o també passava llargues temporades estiuenques en el seu xalet de Calp (Alacant).
Federico Montañana va néixer a València el 26 de Febrer de 1928 o va realitzar els seus estudis a l’Escuela de Artes y Oficios i a l’Escuela Superior de Bellas Artes de San Carlos de València.

Va formar part de la primera fornada avanguardista valenciana de la postguerra, essent un dels fundadors del Grupo Z, amb el que va realitzar diverses exposicions entre el 1947 i 1949, que van suposar un canvi renovador a la pintura valenciana.
El 1949 va obtenir una pensió de la Diputación Provincial de Valencia per la seva pintura Figura, i després d’una curta estada a Madrid va retornar a la seva ciutat natal on va realitzar decorats per algunes peces teatrals.

Després es va traslladar a París, ciutat en la que es va establir i en la que va completar els seus estudis de gravador a l’ Ecole Nationale des Beaux Arts, al costat de l’aiguafortista Edouard Goerg, afegint-se al moviment avantguardista de 'La Jeune Peinture'.

Federico Montañana va rebre innombrables premis artístics, com la primera medalla d’Art Universitari (1946), Premi de Roma (1948), segona medalla de la Bienal Iberoamericana (1951) i primera medalla del Salón de Otoño de Valencia (1957).

Cal destacar també la seva tasca com escenògraf i decorador en les obres La Dama Duende, de Calderón; La enamorada del Rey, de Valle Inclán y Antífona, de Anouilh.
Montañana va realitzar a més les il•lustracions de Las Fábulas de Esopo i va ejecutar també diversos treballs per a l’Estat Francès, obtenint el premi Othon Friez, el 1963.

Altres obituaris