Lola Cardona (69) Actriu


Lola Cardona (69) - Actriu

L'actriu valenciana Lola Cardona va morir al seu domicili de Madrid a causa d'un càncer que arrossegava des de feia temps. Cardona, de 69 anys, va col·laborar com actriu de repartiment en diverses pel·lícules, entre elles la del oscaritzat director Pedro Almodóvar, Átame, en 1989. La seva primera interpretació cinematogràfica es remunta a 1961 sota l'adreça de Fernando Fernán Gómez en La venganza de Don Mendo, basada en l'obra de Pedro Muñoz Seca. Després li van seguir La prima Angélica (1973) i Los ojos vendados (1978), ambdues de Carlos Saura, El Sur, de Víctor Erica en 1983, Gitano (2000) de Manuel Palacios i Valentín (2002) de Juan Luis Iborra.

No obstant això, l'actriu valenciana va centrar la seva carrera professional en el món del teatre, ja que va participar en més de 50 obres, entre elles La linterna, La doble historia del Doctor Valmi, Diálogo Secreto, Caimán i Otelo. La intèrpret va despuntar com primera actriu de la Companyia Nacional de Teatro després de la seva interpretació en El milagro de Anna Sullivan i després d'aquesta obra van seguir altres com Debe deshacer la casa, de Sebastián Junyent, Damas, el jueves, de Loleh Bellón, Bodas de sangre o El jardín de nuestra infancia.

Recentment, en 2004, va interpretar en el María Guerrero un paper en l'obra Los verdes campos del Edén, un text d'Antonio Gala sota la direcció d'Antonio Mercero. A més, Lola Cardona va realitzar també treballs per a la televisió. Entre ells destaca la seva participació en Estudio 1 de TVE, Estudio abierto, Primera función o Yo, una mujer.

Al setembre de 2001 va rebre el Premi de les Arts Escèniques de la Generalitat valenciana, així com un premi de reconeixement a la seva trajectòria durant la XXV Mostra de València-Cinema del Mediterrani.

Altres obituaris