Benno Besson (83) Director teatral i deixeble de Brecht


Benno Besson (83) - Director teatral i deixeble de Brecht

El director teatral suís Benno Besson, un dels deixebles de Bertolt Brecht, va morir el 23 de febrer als 83 anys. El dramaturg, a qui Brecht va portar a la sala Berliner Ensemble i que posteriorment va treballar en altres teatres del sector est berlinès, va morir després d'una llarga malaltia en un hospital de Berlín.
Nascut al novembre de 1922 en Yverdon (Suïssa), Besson va exercir com actor, dramaturg i director teatral. Entre 1949 i 1954 va estar en la Berliner Ensemble, fundada per Brecht i Helene Weigel, amb la qual va mantenir fortes desavinences.
De Berlín va passar A Paris i Ginebra, fins que va tornar a la capital alemanya per dirigir entre 1974 i 1978 la Volksbühne, un dels teatres insignes de la República Democràtica Alemanya (RDA).
De la seva relació amb l'actriu brechtiana Sabine Thalbach va néixer la seva filla Katharina, que després va engrossir la dinastia familiar dedicada al teatre.
Entre les seves escenografies més celebrades va estar el Don Juan de Molière para la Berliner Ensemble, de 1954, així com Der Drache, de Yevgeni Schwarz, de 1965, o el Turandot de Brecht estrenat a Zuric en 1969.
En 1992 va tornar a Berlín, després d'anys d'absència, per estrenar la denominada [comèdia anarquista] Hase Hase, de la seva companya sentimental Coline Serreau. Amb l'última representació d'aquesta obra en 1993, interpretada per la seva filla, va caure a la vegada el teló per a la sala berlinesa Schiller, que va tancar les seves portes com teatre nacional.
Tot i que moltes vegades es van referir a ell com deixeble de Brecht -per exemple dient-li el [petit B.B.]-, mai va acceptar aquesta definició, donada la seva independència de criteri. Alguna vegada va assenyalar que no era prou intel·lectual com per a ser brechtià.

Altres obituaris