Darren McGarvin (83) Actor


Darren McGarvin (83) - Actor

Darren McGavin, actor de repartiment en telefilmes i sèries de televisió nord-americanes, va morir el 25 de febrer a Los Àngeles als 83 anys. Encara que la seva activitat cinematogràfica a Europa va ser escassa, va ser un rostre familiar per als telespectadors espanyols. Entre els seus treballs s'inclouen títols com Hay que matar a B, un thriller polític rodat en 1973 per José Luis Borau. A més, diferents col·laboracions en diverses sèries televisives, com El Virginiano, Missió impossible i El agente de CIPOL (emeses per TVE) van deixar petjada als albors de la petita pantalla.
Prolífic, encara que no versàtil, McGavin va crear un prototip responent a l'esquema de cap autoritari, encara que suposadament comprensiu. Gairebé sempre des d'aquesta perspectiva, la filmografia d'aquest eficaç intèrpret inclou 173 títols rodats al llarg de set dècades. Format en l'Actor’s Studio —com tants grans del cinema del seu temps— a partir de les seves primeres creacions a la gran pantalla, ningú hagués predit que el seu veritable destí estaria a la televisió.
Entre aquestes interpretacions primerenques, que van fer augurar en McGavin a un nou Martin Balsam, Rod Steiger o Jack Palance —els grans secundaris formats per Llig Strasberg a l'ombra del Mètode de Stanislawsky—, McGavin s'imposava com un intèrpret suggeridor.
Otto Preminger el va reclamar llavors per donar vida al Louis de L'home del braç d'or (1955), un precís acostament d'aquest realitzador a les misèries dels heroïnòmans, en el qual Darren McGavin donava vida al camell del desgraciat Frankie Machine, el yonqui encarnat per Frank Sinatra.
Molt més pròximes al que va ser la seva carrera són les dues col·laboracions que l'actor va realitzar en la sèrie Alfred Hitchcock presentaTriggers in Leash i The Cheney Vase— en 1955. Encara que no van ser dirigits pel mag del suspens, van aportar a l'intèrpret una gran popularitat.
Ja en 1956, McGavin va donar vida a Mike Hammer en una primera sèrie de les aventures del cèlebre detectiu creat per Mickey Spillane, que es perllongaria fins a 1959, sense arribar a emetre's mai en l'antena espanyola.
Encara que per aquelles dates la sèrie La ley del revolver ja havia començat la seva llarga marxa en la televisió nord-americana, encara faltaven 15 anys perquè comencessin a veure's a Espanya les primeres aventures de Matt Dillon (James Arness), el seu protagonista, el [marshall] de Dodge City, la ciutat sense llei en la qual estava localitzada la producció. McGavin va participar en diversos episodis: Twenty Milers fron Dodge, The Hostage (ambdós de 1965) i Gunfighter R. i. p. (1966).
A més d'en la infumable Aeroport 1977, rodada per Jerry Jameson en l'any al·ludit, l'espectador espanyol també va poder veure a aquest actor en la seva creació de Bill Brown, el pare de Murphy, en Murphy Brown, l'aplaudida sèrie protagonitzada per Candice Bergen i creada per Diane English en 1988 per a major glòria de la CBS.

Altres obituaris