Frederic Roda Pérez (82) Crític de teatre i docent


Frederic Roda Pérez (82) - Crític de teatre i docent

Frederic Roda Pérez --no s'ha de confondre amb el seu fill Frederic Roda Fàbregas, actual director del Teatre de Ponent de Granollers-- va morir ahir a casa seva, a Bellaterra, als 82 anys. Advocat de professió i, per sobre de tot, home de teatre, a Roda, nacionalista convençut, li va tocar el paper de mantenir viva l'escena catalana en els temps més difícils del franquisme, quan existia una prohibició expressa que la llengua es filtrés en activitats públiques.
I per a això, Roda es va valer de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona, més coneguda com a ADB, un grup teatral de resistència que ell mateix va fundar i va dirigir des del 1956 fins al 1963. Amb l'ADB, Roda va aconseguir que els autors catalans contemporanis --Brossa, Capmany, Oliver, Espriu-- s'instal.lessin als escenaris i que també arribés en aquesta llengua la gran dramatúrgia europea: Shakespeare, Txékhov, Strindberg, Ionesco o Dürrenmatt. El primer Brecht que es va estrenar a Catalunya, L'òpera de tres rals, va ser sota la seva direcció el 1963 i al Palau de la Música.
Posteriorment, Roda es va dedicar a la docència --amb Hermann Bonnin va modernitzar l'Institut del Teatre-- i a la crítica teatral a la revista Destino i, més tard, a La Vanguardia. També va dirigir la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat del Vallès del 1985 al 1999.

Altres obituaris