Alida Valli (85) Actriu


Alida Valli (85) - Actriu

L'actriu italiana Alida Valli, coneguda per les seves interpretacions amb directors com Alfred Hitchcock i Luchino Visconti, va morir dissabte 22 d'abril de 2006 a Roma als 84 anys. Considerada com una de les actrius més belles del cinema clàssic, va viure els seus moments de màxim esplendor artístic entre els anys 40 i 50, quan va fer papers destacats a El tercer home, amb Orson Welles i Joseph Cotten com a companys de repartiment; El proceso Paradine, dirigit per Hitchcock; El milagro de las campanas, juntament amb Frank Sinatra, i Senso, de Luchino Visconti, en què va encarnar l'apassionada comtessa Serpieri, .

L'elegància li va venir del bressol. Baronessa de Marckenstein i Frauenberg, va néixer a Pola, Ístria, el 1921, llavors territori italià, avui Croàcia i, de molt jove, es va convertir en la cara emblemàtica del cine feixista -el rumor la va fer amant de Mussolini-i això la va relegar a un segon pla un cop acabada la guerra. Els anys 50 va passar a dedicar-se al teatre. Va ser Bertolucci qui li va oferir els seus últims papers de nivell a La estrategia de la araña (1971) i Novecento (1976).

Abans de fer el salt al cinema internacional, l'actriu es va guanyar el públic italià amb les seves interpretacions en comèdies romàntiques. També va destacar al teatre, amb papers en obres de Camus, Ibsen, D'Annunzio o Henry James.

Altres obituaris