José Granero (70) Bailarín


José Granero (70) - Bailarín

El mestre de la dansa José Granero (Buenos Aires, 1936), coreògraf, bailaor i ballarí i director del Centre Andalús de Dansa des del 2004, va morir dijous 4 de maig de 2006 als setanta anys a causa d'un infart a la seva residència de Madrid.

El Mestre Granero, com tothom el coneixia en l'àmbit de la dansa, era un dels noms amb més reconeixement en aquesta matèria en l'àmbit internacional, i un dels representants més prestigiosos de la dansa espanyola.

Va treballar amb les companyies més importants del país i va firmar coreografies que han fet història i que són una referència en companyies de dins i fora d'Espanya. Se'l considera un precursor, ja que va ser un dels primers ballarins que es van formar amb les grans figures de la dansa als Estats Units.

La seva experiència professional com a ballarí es remunta a companyies de la talla de Pilar López, Mariemma, Roberto Jiménez o Manolo Vargas, entre altres. Com a coreògraf li van encarregar les primeres peces José Greco i Antonio Gades, i va coreografiar nombroses obres per al Ballet Nacional d'Espanya sota les diferents direccions que s'han succeït en aquesta formació, María de Ávila i Maya Plissetskaia entre altres.

El mestre Granero va ser col.laborador habitual de festivals i esdeveniments de dansa de rellevància. Un dels seus últims treballs va ser la coreografia de l'espectacle Espartaco, per al Ballet de José Porcel, estrenat a València. Entre altres distincions, compta amb la Medalla al Mèrit de les Belles Arts, que li va ser atorgada el 1995 pel rei Joan Carles.

Altres obituaris