Luis Polanco (68) Crític i subdirector del Festival de Peralada


Luis Polanco (68) - Crític i subdirector del Festival de Peralada

Luis María Polanco Delgado, crític i subdirector artístic del Festival de Peralada, va morir el 9 de maig de 2006 a Barcelona de forma sobtada, als 68 anys d'edat. La notícia de la seva mort va commocionar els ambients musicals de la ciutat, on era molt apreciat. La capella ardent s'instal·larà avui dimecres, a les 14.30 hores, al tanatori de les Corts i el funeral se celebrarà demà, dijous, a les 12.15 a la capella del centre.

Polanco va néixer a Las Arenas (Biscaia) el 20 de desembre de 1937. Llicenciat en Ciències Polítiques, aviat va enfocar el seu camí cap a activitats dedicades la cultura i a les arts escèniques. Aquestes inquietuds han estat heretades pel seu fill, Horacio, que és un destacat pintor.

Durant un temps va treballar com a documentalista per a l'editorial Labor i va col.laborar en tasques editorials amb l'agència de publicitat Walter-Thompson, però les seves inquietuds culturals i, sobretot, la seva passió per la música el van portar a emprendre altres projectes.

El 9 de gener de 1987 va publicar el primer article a El Periódico de Catalunya, una prèvia del Festival de Música Romàntica. La informació va donar peu al seu debut, cinc dies més tard, com a crític. En la seva anàlisi parlava de la naturalitat i intimitat mostrada pels germans Ian Patridge (tenor) i Jennifer Patridge (piano) en un programa dedicat al lied.

Personatge d'una gran qualitat humana, va connectar ràpidament amb els principals protagonistes del món musical barceloní, tot i que la seva encesa defensa de la música contemporània i el seu esperit crític van aixecar més d'una polèmica.

El suplement Divendres d'aquest diari publicarà divendres la seva última crítica, l'actuació de la soprano Simone Kermes, el dia 3 d'aquest mes al Palau, i dues anàlisis discogràfiques sobre l'oratori La Giudita, de Scarlatti, i la gravació de la Simfonia, numero 7, de Beethoven, interpretada per la Simfònica de Londres, dirigida per Bernard Haitink. Totes aquestes peces les va escriure la nit abans de morir.
La seva enorme inquietud i la seva gran capacitat per generar projectes el van portar a col·laborar en diverses iniciatives culturals. Des del 1995 ocupava el càrrec de subdirector artístic del Festival de Peralada, on va participar en la renovació de la programació promovent espectacles de nova creació. Ha deixat una empremta impressionant, va confessar ahir el director de la mostra, Luis López de Lamadrid, que es va confessar aclaparat per la notícia.

Ahir teníem una reunió a Bilbao, i al veure que no compareixia vaig donar el senyal d'alerta", va explicar amb la veu trencada per l'emoció. Lamadrid va destacar la importància de la seva aportació. Estàvem molt compenetrats, va assenyalar. Amb la seva ajuda van arribar a Peralada creadors com Calixto Bieito, amb la seva inoblidable Carmen, Álex Rigola i Carles Santos, entre altres. I amb ell va viatjar per veure i contractar espectacles per tot Europa. "Era una enciclopèdia musical, però sobretot un apassionat pels projectes nous", va concloure el director de la mostra.

Altres obituaris