Katherine Dunham (96) Ballarina i coreògrafa


Katherine Dunham (96) - Ballarina i coreògrafa

La ballarina i coreògrafa de Broadway, antropòloga, autora literària i activista pels drets civils nord-americà Katherine Dunham va el 21 de maig de 2006 a l'edat de 96 anys.

Dunham va morir al centre d'atenció de Manhattan on residia, segons ha informat l'encarregada de relacions públiques de l'organització gestora del seu patrimoni artístic, Charlotte Ottley. No s'ha informat de les causes de la seva mort.

Katherine Dunham és coneguda sobretot per portar les influències africanes i caribenyes al món de la dansa, fins aleshores dominada pels aires europeus. A finals dels anys trenta, Dunham va crear el primer grup de dansa completament negre de la història dels Estats Units.

La seva companyia de dansa va fer gires internacionals entre els anys quaranta i els seixanta, durant els quals va visitar 57 països. Els seus èxits artístics li van permetre eludir la discriminació racial predominant llavors als Estats Units.

Al llarg de la seva carrera, Dunham va obtenir deu doctorats 'honoris causa', la Medalla Presidencial de les Arts i la Legió d'Honor francesa, al costat d'altres guardons al Brasil i Haití.

Afectada d'artritis i amb problemes econòmics en l'última part de la seva vida, Dunham va destacar el 1992 després de declarar-se en vaga de fam durant 47 dies per protestar contra la política nord-americana d'expulsió de refugiats haitians.

Altres obituaris