June Allyson (88) Actriu


June Allyson (88) - Actriu

L'actriu June Allyson va morir el 8 de juliol de 2006 als 88 anys d'edat en la seva casa de Ojai, Califòrnia (Estats Units) víctima d'una insuficiència respiratòria. La seva carrera va començar en els teatres de Broadway, però la fama li va arribar a Hollywood, on va encarnar mil vegades a la dona de les estrelles de l'època, com James Stewart o Van Johnson. Recordada especialment per haver interpretat a Jo, la germana gran de Mujercitas, la versió dirigida per Melvin Le Roy els últims anys de la seva carrera els va dedicar a la televisió. Ahir, una bronquitis crònica va acabar amb la seva vida.

[Tinc les dents grans. Parlo amb la ce. Els meus ulls desapareixen quan somric. La meva veu és rara. No canto com Judy Garland. No ballo com Cyd Charise. Però les dones s'identifiquen amb mi. I mentre els homes desitgen a Cyd Charise em duen a mi a casa per a presentar-me la seva mare]. En efecte, June Allyson no era el prototip de dona forta dels anys 30 com la Garbo, Bette Davis o Marlene. Ni la dona fatal dels 40, com Rita Hayworth, Lana Turner o Ava Gardner. La seva bellesa era més simple i la seva capacitat de seducció menys evident. Però res d'això la va impedir ser una de les actrius més actives de l'època daurada de Hollywood, perfecta encarnació de l'amant esposa, de la fidel amiga de la protagonista, de l'aplicada donzella.

Nascuda en el Bronx de Nova York d'un home alcohòlic i fugit i d'una dona que es treballava a diversos llocs de telefonista i caixera per a treure endavant la família, la carrera de June Allyson va començar, literalment, per un accident. Una branca d'un arbre es va desprendre just quan ella passava per sota amb la seva bicicleta. Els metges van pensar que no tornaria a caminar, però el gran esforç a força de natació primer i dansa després van obrar el miracle i la petita Elleanor Geisman, el seu autèntic nom, es va recuperar per complet.

Aquestes classes de ball la van dur a buscar-se un treball en Broadway. El seu primer productor la va canviar el nom pel de June (pel mes) Allyson (tradicional en la seva família). Dues obres en el cor, una tercera de substituta i en el quart espectacle es va donar una d'aquestes casualitats que nodreixen la història del somni americà: Betty Hutton, la protagonista, va contreure les galteres i la dolça June es va veure al capdavant d'una gran funció de Broadway. Per a 1941 ja tenia cert nom en el teatre.

La Metro Goldwyn Mayer, sempre atempta als nous talents per a nodrir el seu planter d'actors, li va oferir un contracte. No obstant això, una vegada a Hollywood només va aparèixer en pel•lícules menors. Mentre arribava la seva gran oportunitat es va enamorar d'un company de treball: el galà Dick Powell, amb el qual es va casar en 1945 i amb el qual va viure fins a la mort d'aquest, en 1963.

De paper en paper va seguir fins a 1949, que es va convertir en el seu any de la sort: primer va interpretar a Constança, l'enamorada de D’Artagnan (Gene Kelly) a Els tres mosqueters dirigida per George Sydney i després a la dolça Jo, la major de les quatre germanes de Donetes. Després van arribar La torre dels ambiciosos, Música i llàgrimes o El món és de les dones.

Al convertir-se en una dona madura, la televisió es va convertir en la seva nova casa. Va participar en diverses sèries, algunes molt populars a EE UU (com The Dupont Show with June Allyson) i altres en el món sencer com Loveboat o Se ha escrito un crimen, al costat de la seva antiga companya de fatigues en la MGM Angela Lansbury (van coincidir a Els tres mosqueters.

Aquest temps va ser, si més no, tempestuós. La mort de Powell en 1963 va suposar un dur cop que va acompanyar d'alcohol, depressió i un segon matrimoni que en 10 mesos va fer aigües. Fins que, en 1976, es va creuar en el seu camí David Ashrow, un ex dentista reciclat en expert en nutrició que li va retornar les ganes de viure. Ashrow estava al seu costat ahir quan la bronquitis que arrossegava des de feia temps va acabar per ofegar-la. Aquest vegada no va ser el somriure qui va amagar els ulls eixerits de June Allyson, però el seu dolç record impregna els millors anys d'Hollywood.

Altres obituaris