Àngel Amazares parla sobre Coaching

Entrevista realitzada per Marta Armengol

Vas escriure Coaching inspirant-te en les primàries de 2012 entre Carme Chacón y Alfredo Pérez Rubalcaba. Com sorgeix la idea d'unir política i teatre?
A mi m'interessa molt el tema de la comunicació i el primer que em van enganxar no va ser tant el tema de les primàries sinó com es presentaven els candidats, com parlaven en públic i sobretot, el discurs final. La manera com cada candidat va intentar vendre el millor de si mateix en l'últim moment, cadascú per la seva banda. I la diferència d'estils, el de la Chacón era més sensible, més emotiu i en canvi, el del Rubalcaba era un pèl més fred, a vegades més directe, però més distant al mateix temps. Això em va inspirar a escriure sobre la comunicació i a partir d'aquí, sobre com es comuniquen actualment els polítics amb el públic.

Enfrontes els dos candidats a un debat televisiu que recorda més un xou que un informatiu. Volies parlar també dels formats d'entreteniment que imperen a la televisió?
Em sorprèn molt com els polítics participen ara mateix en els reality xous i acaben entrant en el joc que el presentador els ofereix. Vaig pensar que podia portar tot això a un extrem. I tal com estan les coses, potser algun dia els debats es faran d'aquesta manera. El públic volem veure la part més humana dels polítics, habitualment són molt freds, i en els reality podem veure tot això.

Amb la preparació dels discursos que fan els coach, estàs posant en evidència la manipulació a què estem sotmesos com a votants?
Jo em preguntava que si necessitem tant entrenament per exposar determinades coses, vols dir que finalment acabem sent nosaltres mateixos o estem construint una màscara d'allò que volem aparentar?

Tu vas treballar com a coach abans de fer-te autor teatral, suposo que la teva experiència personal t'ha aportat material per escriure l'obra...
Jo sempre escric de temes que m'envolten i de realitats que tinc a prop. De tota manera, quan vaig acabar el text vaig enviar-lo a altres coaches perquè em diguessin si allò que havia escrit podia semblar real.

Encara que a Coaching no hi hagi ni bons ni dolents, acaben guanyant els de sempre...
Al principi, tenia un altre final per l'obra, però em vaig acabar decidint per aquest perquè vaig pensar que era un final més realista.

Darrerament s'han escrit obres que combinen política i mitjans de comunicació, com Desclassificats o Pàtria. Creus que l'accés més gran a la informació i la crisi ens han despertat l'interès cap a aquests temes?
Penso que estem molt influenciats pel que passa actualment i els autors que vivim en aquest moment tan crític hem d'exposar d'una manera o altra tot el que està passant. Cadascú ho viu d'una manera diferent i el tractament i el desenllaç de les tres obres no tenen res a veure, encara que en totes hi hagi un contingut polític. En el meu cas, per exemple, encara que apareguin polítics corruptes i d'altres que no ho són, la corrupció no és el motor de l'obra. Intentem mostrar la realitat, però des del nostre punt de vista.

El fet que tu participessis com a actor va ser una qüestió pràctica o et venia de gust pujar dalt de l'escenari?
A mi sempre em ve de gust interpretar, jo dic que sóc un actor que escriu, tot i que en aquesta obra, per la dificultat que presentava, no volia sortir, només dirigir. Però a l'últim moment, a l'actor que feia el paper de presentador li van oferir una altra feina amb gira inclosa i vaig decidir interpretar-lo jo per economia i per ser pràctics.

Aquest ha estat un projecte de micromecenatge, com ha estat l'experiència?
Vam fer un Verkami. Al començament, jo no n'acabava d'estar decidit perquè no m'agradava gaire això de què hi hagués gent que aportés diners sense rebre res a canvi, i se'm va acudir que els diners que donés la gent es retornessin en entrades per l'obra de teatre. Va anar molt bé, vam tenir unes 130 persones que van fer les seves aportacions i van venir a veure l'obra i que i al final vam aconseguir arribar a la quantitat, que no era molta, però hi vam arribar, que era el que interessava.

Tria entrevista