TNC i L’Auditori homenatgen Carles Santos

03.04.2019

Author

El Teatre Nacional de Catalunya i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya feuneixen talent i il·lusió per fer present la música del compositor i intèrpret Carles Santos, mort l’any 2017. L’espectacle SE’NS N’HA ANAT EL SANTos AL CEL és un concert homenatge al músic i es podrà veure a la Sala Gran del TNC demà, dimarts, 5 de març a les vuit del vespre.

Un homenatge a un dels genis de la música contemporània
Jordi Oriol, qui va treballar amb Carles Santos en la seva última creació, Patetisme il·lustrat, signa la direcció escènica d’ un concert  d’una hora i vint minuts de durada a partir de l’obra simfònica del genial compositor. La direcció musical va a càrrec de Wanda Pitrowska, alter ego del director del TNC Xavier Albertí, qui coordinarà sobre l’escenari l’actuació de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

Durant aquesta audició única, d’una hora i vint minuts de durada, fruit de la col·laboració del TNC amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), instal·lada en l’edifici veí de L’Auditori, s’interpretaran diferents peces del compositor de Vinaròs i hi haurà una estrena.

El concert començarà amb els set moviments per a pianola aplegats en la peça L’esplèndida vergonya del fet mal fet, continuarà amb Sama Samaruck Suck Suck, i amb una versió per a orquestra simfònica de l’obra Belmonte, un seguit de moviments que el músic va compondre per a l’espectacle ideat per Cesc Gelabert al voltant de la figura del torero. En aquesta ocasió,sonarà per primera vegada amb arranjaments simfònics que, en opinió de Xavier Albertí, converteixen la composició en ‘una catedral gòtica de la música catalana del segle XX’.

També s’estrenarà una nova peça, Homenatge glòtic a Johnny Weissmüller, creada per la pròpia Pitrowska, amb la interpretació del tenor Antoni Comas. El cantant començarà la seva actuació, inspirada en el característic crit que llençava Johnny Weissmüller per encarnar Tarzán, vestit amb un frac. A mesura que avançarà la cançó, la roba del tenor anirà desapareixent en escena i acabarà emulant Tarzan no només cantant, sino també volant per sobre dels 83 músics de l’orquestra.

El concert acabarà amb la interpretació de l’autobiogràfica Ricardo i Elena. Els músics Jordi Cornudella i Pere Josep Puértolas s’han responsabilitzat dels arranjaments musicals.

El millor homenatge a Santos, fer-lo sonar

Jordi Oriol, que va treballar en l’última creació del músic de Vinaròs, ha considerat que a “Carles li hauria encantat sentir la seva música amb aquesta formació esplèndida que és l’OBC”, i tampoc ha deixat passar que l’objectiu d’aquest homenatge és que el seu música “arribi i s’escolti” de nou.

D’altra banda, ha destacat que tot i que de Sants moltes vegades quedin les anècdotes dels seus concerts, com quan destrossava un piano, però, darrere de la seva obra “hi ha un rigor absolut amb tot el que feia”.

El tenor Antoni Comas, que havia treballat en diversos projectes de l’artista, ha coincidit que “el major homenatge que se li pot fer és tocar la seva música i representar les seves obres” i no ha dubtat que si pogués sentir la peça que interpretarà demà a la sala Gran del TNC, s’emocionaria moltíssim “.

Malgrat tota la feina feta en els arxius per recuperar obres de Santos, Xavier Albertí ha lamentat que les partitures de les Fanfarries Olímpiques no s’hagin pogut trobar. Albertí tampoc no ha deixat passar que espera que el nou equip de govern que sorgeixi de les properes eleccions municipals es prengui “seriosament d’una vegada per totes” l’anomenada Plaça de les arts, on conflueixen el TNC, l’Auditori i el Museu del Disseny.

Segons la seva opinió, difícilment hi ha un altre pol cultural d ‘”aquesta potència” a la ciutat i “cal entendre-ho com a tal”. També ha retret durant la seva intervenció que els treballs de pavimentació que s’han fet al costat del Teatre Romea hagin comportat la desaparició de la única estàtua que la ciutat tenia dedicada a un actor, Iscle Soler.

Author