La cita dels Parking Shakespeare amb l’espiral dels Til·lers del Parc de l’Estació del Nord arriba un estiu més, a partir de demà i fins al 5 d’agost. La companyia, que per desena vegada consecutiva ocupa aquest ombrívol espai per oferir una comèdia de Shakespeare (van fer la primera l’estiu de 2009), s’enfronta a una de les comèdies menys conegudes del dramaturg: Tot va bé, si acaba bé, considerada un text menor, una problem play. Però després de regirar calaixos i d’haver exhaurit totes les comèdies shakespearianes, els Parking han entomat el repte de fer totes les comèdies de Shakespeare, com s’havien proposat, i no renuncien a posar en escena aquesta, coincidint amb la campanya estiuenca número 10.

Per a assolir aquest repte, els Parking Shakespeare han demanat la col·laboració de Mònica Bofill i Judith Pujol, que assumeixen, per la seva banda, el repte de dirigir conjuntament aquest espectacle. A la presentació que han fet avui a l’espiral dels Til·lers, ambdues reconeixien la il·lusió que els ha fet fer-se’n càrrec -la Mònica va ser la directora escollida i ella va decidir acompanyar-se de la Judith-. “Que et truqui una companyia consolidada com Parking Shakespeare fa molta il·lusió”, assenyala la Mònica durant la presentació. Totes dues admeten que d’entrada, el text no els va resultar fàcil. No és un dels textos més divertits de William Sshakespeare. “Ens va provocar dubtes sobre com portar-la a aquest espai, perquè el missatge ens conflictuava una mica”, segueix la Mònica. Finalment, han seleccionat les paraule smés boniques que va escriure Shakespeare en aquesta obra i han afegit una trama paral·lela que fa un “homenatge al viatge que la companyia ha fet aquests deu anys”.
La trama de la història podria considerar-se un conte de fades: la jove Helena, filla d’un metge, guareix un rei que està a punt de morir, En qualsevol conte d’aquests tipus, l’heroi seria un noi i obtindria com a recompensa casar-se amb la donzella. Però l’Helena no ha previst que en aquest cas, el suposat heroi és “ella” i que la seva recompensa, el noble Bertran, també hi voldrà dir la seva. Amb el conflicte entre Helena i Bertran acaba el conte de fades i comença una història d’enganys, mentides i manipulacions, on cada personatge només mira per a si mateix i les estratègies són cada cop més fosques. Les directores, responsables de la dramatúrgia, assenyalen precisament que l’ambivalència dels personatges és un dels aspectes més interessants d’aquesta comèdia. Tots tenen parts més clares i d’altres més fosques, cadascú té els seus objectius més o menys legítims, i fan coses que són amables i d’altres reprovables. Durant tota la funció, a més, s’hi ha introduït una part de meta-teatre que dialoga amb el text de Shakespeare per homenatjar els deu anys de Parking Shakespeare.

Estrena a Manresa

Aquest Tot va bé si acaba bé s’ha estrenat ja aquest cap de setmana al Parc de Puigterrà de Manresa -amb motiu de la capitalitat de la cultura catalana- en dues funcions que han estat força emotives. Alguns dels actors de la companyia actuaven a casa, i a més, tots els actors habituals de Parking Shakespeare, el repartiment original, per dir-ho així, no ha volgut faltar a aquesta cita.
Amb aquesta nova producció, que es podrà veure gratuïtament del 19 de juliol al 5
d’agost, a partir de les set de la tarda de dilluns a diumenge (excepte dimecres), Parking Shakespeare consolida el seu projecte d’apropar la dramatúrgia a tots els públics i a tots els espais. A l’hivern, per exemple, la companyia fa temporada en algun centre cívic. La voluntat és la de continuar fent crèixer el projecte un cop les comèdies de Shakespeare s’han esgotat. Pep García Pascual, un dels actors del grup, assenyalava que no serà fins a l’hivern de 2019 que podran anunciar quines passes emprendrà la companyia.
Mentrestant, encara queden totes les funcions d’aquest estiu i la gira que esperen fer la primavera vinent. Com sempre, les funcions seran gratuïtes i en acabar, el públic podrà fer l’aportació que estimi convenient. La fórmula de la taquilla inversa és la que des del principi de les seves actuacions fan servir els Parking Shakespeare, que han calculat una mitjana de 400 espectadors per sessió en les funcions de les dues darreres temporades al Parc de l’Estació del Nord.

  • Concert del 30è Aniversari
  • Juana
  • Manel
  • Alicia Alonso
  • West Side Story