Certament, encara que plogui, el sol hi és. I avui, per a mi és un gran dia perquè he pogut assistir a una roda de premsa virtual, que m’ha permès, a més de informar-vos, tornar a veure els meus companys en aquells petits quadrets als que ja ens anem acostumant. Sense moure’ns de casa, hem anat a Reus on avui s’havia de inaugurar la 24 edició de la Fira Internacional de Circ de Catalunya TRAPEZI. El Covid-19 ens ha aixafat la guitarra, i l’organització ha aprofitat l’efemèride d’avui (la fira estava programada del 14 al 19 de maig), per presentar el que serà l’autèntic i real Trapezi 2020

Daniel Recasens, regidor de cultura i política lingüística de l’ajuntament de Reus, ha obert l’acte explicant que l’objectiu de la trobada és, per damunt de tot “donar visibilitat a la Fira, malgrat les circumstàncies en què ens ha posat el Covid-19. Ja que no ens és possible oferir el Trapezi que durant mesos s’havia treballat, avui presentarem un nou model, repartit en tres moments.” 

El Regidor comença amb el primer Moment: “Aquest cap de setmana de maig, que seria el temps natural del Trapezi, oferirem fins al mateix dia 17, una mirada virtual a les passades edicions del Festival per culminar en un visionat resum de les creacions que havien de participar a aquesta edició, i que ho faran a la tardor, encara sense dates tancades.”  

El segon Moment s’en va al mes de juliol i se centrarà a l’àmbit professional, un dels objectius de la Fira, qualificada com a Mercat Estratègic per part de la Generalitat. “Aprofitant les eines tecnològiques, la ciutat de Reus serà una vegada més el punt de trobada d’artistes i programadors.” En aquest Moment, l’espai web de la fira i les diferents xarxes socials es convertiran en un aparador on es podrà veure un altre petit tast de les companyies que ja preparen la seva intervenció a la tardor del 2020.  

El tercer Moment del Trapezi, que s’ha anomenat Trapezi en Viu,  es trasllada a l’octubre i, si tot va bé, serà “el moment presencial de la Fira, aquell en què el públic esdevé el protagonista fidel”, continua Recasens. “L’hem traslladat a la tardor per donar temps al model que inevitablement ha d’unir artistes i públic. La voluntat del Trapezi és organitzar una readaptació davant la situació, amb flexibilitat, per apostar d’una manera decidida per la cultura, un clar motor econòmic tant per a la ciutat de Reus, com també pel país i clarament, també, pel sector. Serem al costat del Circ!”

Miquel Curanta, director de l’ICEC, ha agafat la paraula agraint a tot l’equip “la feina feta, tant organitzant la Fira com adaptant-la a les circumstàncies actuals. Una de les nostres prioritats és preservar les estructures de manera que la part de Mercat pugui seguir treballant i els contractes artístics vagin endavant.”  Per a Curanta “el model que presentem preserva una part molt important, ja que totes les activitats tenen a veure amb la vocació de Mercat i la internacionalització de les nostres companyies.  Aprendrem a desenvolupar noves maneres d’explicar la nostra cultura i els nostres creadors, de manera que quan arribi la normalitat, ja tindrem eines noves!” Pensant en el futur ha apuntat la necessitat de separar la paraula cultura de la de contagi. “La cultura no és la responsable del contagi. Hem de perdre-li la por, de manera que, quan arribi el moment, puguem tornar a dir allò de Els carrers seran sempre nostres!”


LA NOVA IMATGE DEL TRAPEZI
La roda de premsa ha servit també per presentar el cartell de l’edició d’enguany, obra de la jove il·lustradora Laia Sondang. La imatge acompanyarà totes les activitats que es duguin a terme al voltant del Trapezi, en totes les etapes d’aquest 2020. “És una proposta dinàmica i vital, pintada en aquarel·la i grafit que, quan s’observa, et transporta a evocar espectacles de circ d’altres edicions, on el joc i la rialla, el goig i el món del circ estan sempre presents a la ciutat de Reus.” La Laia ve de família de circ i diu que hi ha estat lligada tota la vida: “Els Galindos són els meus tiets!”, explica. I continua: “Des de petita que estic en contacte amb l’Ateneu 9 Barris, el Ple de Riure…” És del Masnou, una comarca que també té relació amb el circ! Assegura que els artistes de la passada edició han estat la seva font d’inspiració, per dissenyar una imatge envoltada amb tota l’energia del circ. “Els molts detalls dels artistes que hi presenta, es disfrutaran força perquè el farem servir tot l’any. Estem molt contents del que transmet!, ha remarcat Leandro Mendoza, director artístic de la Fira de Circ de Catalunya Trapezi, comunicant també aquesta notícia: “L’edició d’aquest any la dediquem a Joan Busquets, de la Companyia Ínfima La Puça, quan es compleixen 10 anys de la seva mort.”


EL ‘PRIMER MOMENT’ DEL TRAPEZI 2020

“Tots els participants a la Fira, han treballat un trailer explicant d’on sorgeix la seva proposta i l’estímul de crear l’espectacle. És una manera d’acostar la creació als programadors, donar difusió a tot el seu treball i permetre explorar el mon interior de cada companyia. És un material molt útil i i formador, tant per al públic com per al sector en general.”

El petit tast d’aquest cap de setmana es podrà veure des del web www.trapezi.cat i també a través de les xarxes socials de la Fira. Inclou espectacles de Manolo Alcantara, Mortelo&Manzani, Xamatito Pato, Alta Gama, Vaiven, Cabaret… 

Així, la Fira Trapezi manté la voluntat de portar el circ a la ciutat justament els mateixos dies en els quals Reus s’hauria convertit en una gran vela de circ. Per un costat es projectaran online aquestes diferents càpsules artístiques de les companyies del Trapezi 2020 (Cia Mortelo & Manzani; Mentir lo mínimo, de Cia. Alcántara;  Rum&Cia, que presenten el 4rt espectacle en homenatge al pallasso Monty: Absurd, del Circ Vermut; el Fil, de Cia. Madame Gaüc… )  I  per l’altra, a través de Canal Reus TV, s’emetran íntegrament tres espectacles que han estat vistos a Reus en anteriors edicions de Trapezi. (Vegeu el programa més avall).


EL TERCER MOMENT

Deixem el segon Moment per als professionals i anem a la tardor, quan el Trapezi recuperarà la seva autèntica personalitat, tant pels carrers de Reus com per les carpes, envoltat de públic. Mendoza ha explicat que, de moment, no es pot comptar amb les companyies internacionals que havien de venir, i ens ha parlat específicament de les de casa. 

Ha destacat Mentir lo mínimo, de la companyia Alta gama, “una coproducció petita, que treballa amb enfoc al minimalisme. És una estrena pura, buida i cálida, amb dos artistes i una bici. Estem convençuts que farà un gran recorregut pels mercats.”

També veurem ja sencera la producció de l’Ateneu 9 Barris Sopa, del Circ d’Hivern que presenta un sopar de Nadal en diferents anys, de manera que anem veient com canvia la relació entre pares i fills. “També serveix per veure com es van ampliant, d’una manera cronològica, diferents tècniques de circ.” L’estrena d’un espectacle dirigit per Piero Steiner i, de l’estat espanyol arribaran de Galícia la companyia Xampatito Pato amb , una proposta creada a base de caixes de puros i pilotes de rebot, que ha obtingut ja nombrosos premis. També de Galícia és l’Orquesta de malabares, de la companyía Pistacatro, “que són sis malabaristes que dirigeixen una orquestra de 50 músics.” De Granada arribará el Vaivén Circus, “una companyia que ha triomfat a l’Àsia i als Estats Units, a més d’obtenir també diversos premis.” Presenten Esencial, una obra sobre transicions on cinc personatges somien un viatge de grans aventures pels camins més senzills. I tornen de Mallorca els que foren tan aplaudits amb Peix,  Hotel Iocandi.

A l’octubre també es recuperarà el Cabaret, una de les joies del Trapezi. “De moment hem fet un vídeo amb els artistes i el que han fet, el que significa una posada en valor del que fem a casa. Volem que el Trapezi sigue vertebrador del sector”, diu Mendoza.

Tot seguit ha començat el torn de preguntes dels periodistes, de les quals n’extraiem les respostes següents.

  • El pressupost es manté al voltant dels 440.000 €, molt semblant al de l’any passat, que s’acabarà d’arrodonir amb l’aportació dels patrocinis que afecten el número final. 
  • A banda de les companyies internacionals, les companyies que vindran a l’octubre seran les que ja estaven previstes: “El nostre compromís és complir compromisos. La tria ja es va començar a fer el mes d’òctubre del 2018. Pel que fa a les companyies internacionals, no hi ha cap replantejament. Som un festival internacional, però degut a la situació, les companyies han reduït el seu trànsit internacional. És una questió purament física.” 
  • “El nombre de companyies ha baixat. Si érem al voltant de 30, ara som unes 20. Cal tenir en compte que el Cabaret inclou diverses companyies.” 
  • El Trapezi no és l’única fira que vol mantenir l’edició. “Nosaltres ho farem i sabem que hi ha moltes bones intencions”, ha dit Mendoza. I Miquel Curanta ha afegit: “Hem mantingut una col·laboració absoluta amb tots els Mercats per posar a disposició de les companyies altres espais d’exhibició. Algunes han preferit un compromís amb la programació del 2021,.. Primer hem alimentat els nostres mercats estratègics i, després, altres circuits d’exhibició. La nostra voluntat és reforçar en gran mesura les companyies i la cultura. No permetrem que la situació posi en risc les companyies i els artistes.” 

Leandro Mendoza ha tancat l’acte dient: “Esperem que ens trobem tots plegats en aquest gran moment que serà l’octubre, amb totes les ganes de fer-ho molt gros. Us esperem a tots!” 

 

HORARIS DEL PRIMER MOMENT DEL TRAPEZI VIRTUAL
CONTACTE: web de la fira

  • Divendres a les 22:30h, l’espectacle Gregaris, de la Cia Soon
  • Dissabte a les 22:30h es podrà veure l’espectacle Paradís Pintat, de Pepa Plana
  • I diumenge, com a fi de festa, a les 22:30h està programat l’espectacle Sol Bémol, de la companyia D’Irque