Andreu Buenafuente

Andreu Buenafuente ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Televisió atorgat pel Ministerio de Cultura y Deportes de España, que reconeix l’excel·lència de la feina dels professionals que, en sentit ampli, desenvolupen les seves funcions en aquest mitjà. El jurat, per unanimitat, ha volgut reconèixer en Andreu Buenafuente “la versatilitat d’una trajectòria professional abraçadora de molt diversos llenguatges i formats, així com la unió en la seva personalitat creadora de les diferents facetes de productor, còmic, presentador o actor. En totes elles ha estat capaç d’incorporar innovacions exemplars per a les noves generacions de professionals, destacant la seva generositat en la formació i la direcció d’equips de treball. Especialment rellevant ha estat la seva contribució al mitjà televisiu durant el període de la pandèmia”.

El Premio Nacional de Televisión està dotat amb 30.000 euros. Amb aquest Premi, el Ministerio reconeix a la televisió com a eina essencial per a la difusió de la cultura, així com la seva vinculació amb el desenvolupament i difusió de les indústries culturals.

El Jurat ha estat presidit per Adriana Moscoso del Prado, directora general de Industrias Culturales y Cooperación; i com a vicepresidenta ha actuat Carmen Páez Soria, sotsdirectora general de Promoción de Industrias Culturales. Com a vocals han actuat Beatriz Navas Valdés, directora general del Instituto de Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA); Irene de Lucas Ramon, assessora del gabinet del ministre de Cultura i Esports; José Quílez Ezquerra, Junta Directiva de la Academia de las Ciencias y las Artes de Televisión; Vicente Torres Gómez, guionista i especialista en Televisió; Sergio Oslé Varona, president de Movistar +; Ana María Peláez Rodríguez, directora del programa Imprescindibles, premiat en l’edició anterior i Cristina Andreu Cuevas, presidenta de CIMA (Associació de dones cineastes).

TRAYECTORIA D’ANDREU BUENAFUENTE
Buenafuente és presentador, periodista, locutor, productor de televisió i teatre, il·lustrador, actor i director, encara que ell prefereix que li diguin humorista. En els seus més de 30 anys de trajectòria professional no només destaca com a showman a la televisió gràcies al seu treball en programes de TV3 durant més de 14 anys i als seus més de 20 anys  al front de 9 programes emesos als principals canals de país (Movistar+, Antena 3, La Sexta, TV3), sinó que també ha realitzat i participat en una infinitat de projectes de teatre, de ràdio, de documental i de cinema. Actualment a televisió dirigeix ​​i presenta la sisena temporada del Late Motiv de Andreu Buenafuente # 0 de Movistar +, recentment guardonat amb un Premi FesTVal per l’adaptació de Late Motiv Park. A la ràdio dirigeix ​​i copresenta juntament amb Berto Romero la vuitena temporada del programa de improvisació Nadie sabe nada emès a la Cadena Ser, recentment guardonat amb el Premi Ondas Nacional de Ràdio 2019 a la Millor Idea Radiofònica.

L’ADAPTACIÓ DE ‘LATE MOTIV’
L’últim mig any ha estat tot un repte per Buenafuente i el seu equip de Late Motiv. Davant les primeres alarmes de confinament, es va reformatejar el programa en qüestió d’hores. De plató habitual amb públic, el programa va continuar realitzant-se als soterranis de Tres Cantos i va passar a cridar-se Late Motiv Búnker, comptant amb els col·laboradors, convidats i actuacions de sempre, però en un format reduït, més íntim, que girava al voltant de una taula rodona i aquesta vegada ja sense públic. Després d’uns dies d’adaptació a aquesta nova versió del programa i després d’endurir-se les mesures de seguretat per fer front al Coronavirus, l’equip es va veure obligat a replantejar el format posant a prova la seva capacitat de reacció i la seva creativitat per reinventar-se una vegada més.

El passat 16 de març, Buenafuente va ser el primer a presentar íntegrament el seu Late Motiv des de casa, Late Motiv a casa, després d’una setmana frenètica de canvis i readaptacions. Aquesta vegada, el programa va passar a realitzar-se per videoconferència, amb tots els convidats, col·laboradors, actuacions musicals i l’equip sencer treballant des de casa.

A partir del 26 de maig, coincidint amb la finalitat de el confinament obligatori, va tenir lloc una última remodelació del programa abans de marxar de vacances. El nou Late Motiv Park es va tornar a fer al plató, amb una caravana que ocupava un lloc central, on “vivia” l’Andreu. Tant els convidats com els col·laboradors interactuaven amb el presentador des dels dos sofàs instal·lats davant del vehicle. A més, La Banda tornava per col·laborar diàriament i es va crear un set adicional per a actuacions musicals. Tot això sense tenir cap dia per a l’emissió.

Després d’unes merescudes vacances, el programa va arrencar ahir des del plató de Tres Canto,s la seva sisena temporada a # 0 de Movistar + sota el seu nom original Late Motiv d’Andreu Buenafuente, amb noves seccions, nous col·laboradors i, de nou, amb el seu estimat públic.

Al llarg de la seva carrera professional, tant ell com El Terrat (The Mediapro Studio), productora que funda el 1989 amb l’objectiu de crear i produir formats d’entreteniment i ficció per a qualsevol suport, han estat guardonats amb nombrosos premis de prestigi a nivell nacional com els Premis Ondas, els de l’Acadèmia de la TV, els FesTVal, els TP d’Or o els Zapping, entre d’altres. Mentre que a nivell internacional El Terrat ha estat nominat en dues ocasions a un Rose d’Or i un Emmy Award.

Buenafuente també ha estat nomenat una de les 100 persones més creatives als negocis l’any 2018 per la revista FORBES. Amb més de 30 anys de professió en els mitjans de comunicació, és considerat un ‘prescriptor’ donada la seva influència mediàtica i a les xarxes socials.