Comença una temporada estranya i incerta i des de la Sala Beckett, s’han proposat compormetre’s amb l’excepcionalitat. Per això, han engegat una temporada que es plantegen d’aqui al mes de gener. Aquest semestre, la programació la formen els espectacles que van quedar per fer per culpa de la sobtada aturada de meitat de març i algun d’altre que es preparava per a aquesta temporada.
Aquest primer semestre és un puzle on s’ha fet un esforç per fer encaixar les peces: noves i antigues, de diferents disciplines, laboratoris, cursos, activitats, cicles.

Peces recuperades

La temporada arrenca amb Todas las flores, de Bàrbara Mestanza, que ja va començar prèvies la setmana passada. Un thriller feminista que cavalca entre el mite grec i la ciència-ficció, de la companyia resident The Mamzelles (temporada 2019-20).

La Beckett també reprèn dos espectacles que no van dur-se a terme i que són la culminació de dos grans projectes europeus: Avinguda Nacional (Fabulamundi) i Karaoke Elusia (Extended Universe), reposa dos grans èxits anteriors (Suite TOC núm 6 Els ocells), participa a Escena Poblenou i recupera el Taller Internacional, que havia de tenir lloc en el marc de l’Obrador d’estiu 2020.

Dos grans projectes europeus
Avinguda Nacional (del 10 al 29/11/2020) del dramaturg txec Jaroslav Rudiš, dirigida per Martí Torras Mayneris i protagonitzada per Josep Julièn, és la culminació del projecte internacional de creació escènica Fabulamundi. Playwriting Europe, que vol promoure el coneixement i l’intercanvi de textos i autors entre els diferents països membres. La Sala Beckett en forma part conjuntament amb teatres d’Alemanya, Àustria, França, Itàlia, Polònia, República Txeca i Romania.Per altra banda, Karaoke Elusia (del 09/12/2020 al 03/01/2021) és un text punyent i arriscat del jove dramaturg Oriol Puig, protagonitzat per Lluís Arruga, Biel Montoro i Valèria Sorolla, que versa sobre el bullying i el suïcidi juvenil. L’obra forma part del projecte internacional de creació escènica Extended Universe, que vol promoure l’ús de noves tecnologies i la implicació de joves en la pràctica escènica. La Sala Beckett en forma part conjuntament amb teatres de Regne Unit, Dinamarca i Grècia.Dues reposicions de grans èxits de companyies residents
La Beckett recupera dos hits de la temporada 2018-19: Suite TOC núm 6 de Les Impuxibles (del 30/09 al 25/10/2020) i Els ocells de La Calòrica (del 02/12/2020 al 10/01/2021). Totes dues produccions han estat àmpliament aplaudides per públic i crítica i han guanyat diversos premis i reconeixements. Ara, tornen a la sala on van ser aixecades, en el marc del programa de companyies residents.
El Taller Internacional
Del 30 de novembre al 5 de desembre la Beckett recupera el seu Taller Internacional, una trobada de dramaturgs d’arreu del món que té lloc habitualment en el marc de l’Obrador d’estiu. Serà conduit per l’autora anglesa Ella Hickson i hi prendran part dramaturgs de Gran Bretanya, Àustria, Itàlia, França, Dinamarca, Espanya, Noruega, Argentina i Austràlia. Tots ells han estat recomanats per teatres i centres internacionals i han escrit una obra breu a partir del tema proposat per Hickson: la intel·ligència artificial. La direcció de les lectures d’aquests textos serà duta a terme per Ferran Utzet.Escena Poblenou
Un any més, la Sala Beckett col·labora amb el projecte Escena Poblenou. En aquesta ocasió es presentarà un tastet del nou espectacle de Lídia Pujol (24 i 25/10/2020), dedicat a la cantautora Cecilia. La cantant va ser molt popular la dècada dels 70, firmant èxits sobre l’existencialisme i un feminisme molt avançat. Va morir tràgicament als 27 anys en un accident de trànsit.
Dos cicles temàtics a partir del gener
El 2021, la major part de la programació s’emmarcarà dins dos grans cicles temàtics. A partir del mes de gener, tindrà lloc un cicle dedicat a l’autora Lluïsa Cunillé, comissariat per Josep-Anton Fernàndez i Adriana Nicolau (UOC). El segon cicle de la temporada durà per títol #jotambé i estarà centrat a violències de gènere i estructures de poder, tindrà lloc els mesos d’abril i maig i el comissariaran Maria Olivella i Pastora Martínez Samper (coordinadora i presidenta Unitat d’Igualtat de la UOC, respectivament).La Sala Beckett encavalca aquesta temporada les companyies residents de la temporada passada amb la d’aquest any. La companyia The Mamzelles estrena Todas las flores aquest mes de setembre, i el mes de febrer, Les Bianchis oferiran Les croquetes oblidadesun espectacle familiar de Clàudia Cedó amb direcció d’Israel Solà que estava a punt d’estrenar-se quan va arribar la pandèmia. A aquestes dues companyies de la temporada passada s’hi afegeix Centaure Produccions, que estrenarà El Jardí de Lluïsa Cunillé, amb direcció d’Albert Arribas, en el marc del cicle dedicat a l’autora.Continuen els laboratoris i altres activitatsAquest any la Beckett acull 6 laboratoris: el laboratori de creació jove ELS MALNASCUTS, el laboratori Peripècies coordinat per Sergi Belbel, L’Obrador de filosofia, espai d’investigació interdisciplinari de música, poesia, dansa i paraula, i Debut*, que gira al voltant del gènere, les noves identitats trans i les seves formes de representació en la ficció. També passaran per les parets de la Beckett Absència. Enyor. Record, una exploració sobre el dol i la pèrdua i Escriptura en viu, d’escriptura dramàtica a temps real.

A partir del mes de gener també torna l’Alcools, el festival de poesia dirigit per Andreu Gomila i organitzat per la Sala Beckett. Enguany arriba a la seva setena edició.

La temporada de la Beckett ja està en marxa, adaptada als protocols que exigeix la pandèmia i amb l’objectiu de fer de l’excepcionalitat, normalitat. “L’acte artístic és excepcionalitat”, assenyalava durant la presentació el director de la sala, Toni Casares. “Si hem de recuperar la normalitat, que sigui a base d’excepcionalitats. Evidentment que la cultura és segura, i la millor eina per recordar-nos que som fràgils i vulnerables”.