El Festival Internacional de Pallasses arribarà aviat a la 7a edició des de que se celebra a Sant Esteve de Palautordera, a les instal·lacions del Circ Cric i per espais del poble.  És una molt bona notícia perquè ara tot fa patir. S’havia de celebrar el mes de juny i es va suspendre. Però s’han fet alguns canvis, s’han obert més espais al poble… Ens ho ha explicat la seva directora, la Montse Trias, en una roda de premsa d’aquestes via Zoom que tant es porten aquests temps! 

La Montse ha començat dient que és tot un honor anunciar finalment aquesta edició: “La vam posposar a l’octubre, però sense cap seguretat. Per això estem súper contentes! Les Pallasses, com tot el col·lectiu de cultura, som segures. Hem fet tots els impossibles per a aconseguir-ho!” Han hagut de prescindir d’alguna artista internacional que no s’ha pogut desplaçar, la Lila Monti. “Però per la resta hem pogut mantenir el programa inicial, amb més de 50 pallasses, comptant les que faran exhibició de cara al públic i les de les escoles.” El Festival ofereix sessions per a adults i per a tots els públics. Tindrà lloc de l’1 al 4 d’octubre.

Per engrescar a futures pallasses, la Montse afirma que “cal molt de sacrifici i un gran esforç. Però al final, ser pallassa  és molt gratificant. Les dones que hem dedicat la nostra vida a ser pallasses, hem triat la comicitat com a opció. I quan ens trobem, com ara, la trobada genera idees, coneixements i experiència, per després seguir el camí. El Festival vol transmetre un programa de il·lusió fent que puguem riure de nosaltres mateixes. Tenim l’esperit positiu: ja portem 7 edicions i la xarxa creix!”

El Festival es pot fer sobretot amb el suport de l’Ajuntament de Sant Esteve de Palaudotdera, a més d’altres entitats. L’alcalde, Dani Fernández, ha reivindicat el seu poble: “Estem a 50 km de Barcelona, al costat del Parc Nacional del Montseny, no tenim industria, hi ha poques botigues i som 2.900 habitants. D’aquests, molts són treballadors culturals, perquè Sant Esteve és molt potent culturalment, potenciem la cultura en general i especialment el circ! Aquest any, hem volgut que sigui un Festival de proximitat i hem fet un cens d’artistes locals. Era necessari ajudar-los i potenciar-los al màxim.” Per altra banda, “gràcies a la Montse i a la Regidoria de Cultura estem al dia en mesures de seguretat i protocols. I volem continuar col·laborant amb el circ.” I conclou: “Pallasses del Festival, sigueu benvingudes. Sant esteve us espera!”

Els protocols de seguretat inclouen públic reduït, reserva prèvia i l’anul·lació dels espectacles de participació, cercaviles i espectacles itinerants. A més, les entrades s’hauran de comprar anticipadament. 

El festival inclou també activitats formatives per a professionals, amb grans Mestres, que engegaran el 29 de setembre i duraran fins al 2 d’octubre. Hi haurà cursos de reciclatge, un stage de creació catastròfica (comèdia física, comèdia accident, comèdia del desastre, teatre físic i ‘slapstick’), el workshow Cami cap al riure… Els intresats, trobareu la informació completa al web.

Pel que fa als espais, bona part del Festival tindrà lloc al  Teatro Sobre Ruedas, que estarà instal·lat a la Plaça Joan Serra, al bell mig del poble, amb els espais: La Tartana i la Cantina, oferint espectacles de petit format cada dia. “Hi haurà Caravanes, que anunciaran que venen les Pallasses i canviaran l’escenografia del poble!”


ELS ORÍGENS DEL FESTIVAL

A finals del segle passat i després d’una de les primeres actuacions de Pepa Plana en solitari, presentant un espectacle còmic a Sant Esteve de Palautordera, en Tortell Poltrona li proposa que les dones haurien de fer un Festival de Pallasses per promocionar, incentivar i donar a conèixer la labor de les dones en el camp de l’humor. Més tard, cap a l’any 2000, la Pepa comunica que ha trobat l’ens interessat en involucrar-se al projecte d’un Festival de Pallasses a Andorra. 

La Montse explica: “Érem un equip format per en Tortell Poltrona, la Pepa Plana, l’Oriol Blanxart i jo mateixa que, juntament amb el Comú d’Andorra la Vella, donem forma i organitzem el 1er Festival Internacional de Pallasses, Fòrum de la Comicitat a Andorra la Vella, l’any 2001. Es van dur a terme diverses edicions més a Andorra, dirigides per Pepa Plana, fins que al 2009 es va estroncar.” 

La iniciativa va ser pionera al món i van començar a aparèixer Festivals de Pallasses per arreu. “L’any 2014, aprofitant el marc que brindava el Festival Circ Cric al Montseny i les instal·lacions del Circ Cric a Sant Esteve de Palautordera, vàrem decidir recuperar el projecte del Festival de Pallasses i organitzem el 1er Festival Internacionalde Pallasses al Circ Cric.” Així, aquesta 7a edició, seria la 20a comptant les que s’han fet a Andorra. “Semblava que no es podria aguantar i ja portem 20 anys!” I encara afegeix: “Moltes coses que es van fer els primers anys a Andorra han estat motors imprescindibles per a les pallasses, per portar més hores de nas!”

A partir d’aquella etapa, dones que no es coneixien van començar a preparar espectacles juntes i a recórrer altres festivals. 


ANEM AL PROGRAMA

DIJOUS DIA 1
El Festival engega amb l’exposició de Mercè Ochoa i Lluna Albert, Payasas, bártulos y cachivaches. Camino abierto al Casal de la Gent Gran de Sant Esteve de Palautordera. “Ochoa ha atresorat andròmines i programes d’ençà que va començar a fer de pallassa donant lloc a aquesta mena de Museu”, explica la Montse. La Mostra vol donar visibilitat i referenciar les pallasses actuals i passades, perquès les futures tinguin més fàcil recollir el testimoni. S’hi accedirà amb rigorós ordre d’entrada i distància preventiva. Obre portes a les 18 h i seguirà una xerrada, amb la Merche com a moderadora.

La inauguració oficial corre a mans de la companyia Aérea Teatro (Argentina-València), amb dos espectacles: el que descriuen com a Humor idiota: Pela&Pelu, i Finales de Mierda. La Jimena i l’Elena, de la companyia, expliquen que “hem estat a totes les edicions del Festival i és molt nutritiu i necessari, vital i inspirador.”  Sobre el segon títol: “Vam estrenar, vam tenir molts bolos per arreu de l’Amèrica Llatina però… ens van anular l’últim! Posar-li aquest títol ens fa riure, considerem que és un bon camí d’humor idiota o bàsic. No sabem què passarà. Li posarem tot el cor i riurem… O plorarem juntes!”

La inauguració serà a les 20 ha la plaça Joan Serra de Sant Esteve de Palautordera .

I a les 22 h. la companyia Decopivolta presenta Tulipas, “una comèdia irreverent d’estar per casa, de teatre professional fet a ma.  Al Pati de les Escoles Velles.
—————————————————

DIVENDRES, DIA 2
Un gran dia, perquè Sant Esteve acollirà una Marató de Pallasses a tres passis, oberta a la participació de totes les pallasses que participin als cursos. Cada pallassa tindrà 7 minuts per oferir el seu gag o monòleg. La presentació anirà a càrrec d ‘Aten Soria i Merche Ochoa . 

Al vespre, al Teatre Pare Casals, la companyia Pepa Plana reivindicarà la figura de la pallassa amb l’espectacle Veus que no veus.  “És un regal de la vida fer aquest espectacle amb la Noêl Olivé, que mai havia fet de pallassa! Em fa molta il·lusió,” afirma la Pepa, contenta també de venir perquè “jo tinc lligams amb Sant Esteve!”

A les 23 h, Les Pedettes Varietés presentaran el primer  Cabaret Golfo a la Carpa de les Punxes. Hi participen pallasses de renom internacionals com ara la figura destacada d’aquesta edició, la pallassa nord-americana Laura Herts , descendent de Grouxo Marx, a la que se la coneix com a Neboda d’en Grouxo. Està instal·lada a França i té una llarga trajectòria artística i docent. També actuaran Lilli La Gamelle, Peg, Rachel Ponsonby i Las XL.
—————————————————

DISSABTE DIA 3
Hi haurà espectacles tot el dia. Comencen  ‘de bon matí’ (11.30 h) amb el Cirko Flora, la divertida proposta de circ musical “que pensem que tindrà molta audiència.” El presentarà Rachel Ponsonby. 

Segueix Kalabaci al Parc de les Escoles (13 h), que presentarà la suïssa brasilera Jessica Arpin.  És una proposta d’acrobàcia sobre bicicleta, però amb argument. 

I a la tarda 18 h), la companyia Iluya (un segon nom de la cia. Ponten Pie de Sergi Ots) , proposa l’estrena mundial de Jet Lag, una tripulació que no para de viatjar. Al Pati de les Escoles, amb direcció de Sergi Ots.

A la mateixa hora, Beatriz Garrido, una Pallassa Sense Fronteres que ha compartit molts viatges amb en Tortell Poltrona,  desplegarà l’energia del seu alter ego, Lola Mento amb l’espectacle Lolamenteando, al Teatro sobre Ruedas.

I ja al vespre, un altre gran i emotiu espectacle protagonitzat per la pallassa nord-americana Laura Herts, “una pallassa amb personalitat pròpia que va començar als 8 anys. Fa temps que no treballa, està nerviosa per venir… És trapezista i tenim moltes ganes que la conegueu.” L’espectacle es diu Live. A les 20 h al Teatre Pare Casals.

A les 23 h toca Cabaret Golfo amb les Brunette Bros.  Maria Solà (Mama Calypso) presentarà el mateix dissabte l’espectacle musical i eròtic-festiu Mama Calypso i Les Remeis Exòtics.  A la Carpa Les Punxes, del Circ Cric.
—————————————————

DIUMENGE DIA 4
Aquest dia, Les Pedettes Varietés reivindicaran el clown més clàssic en clau femenina amb Jo vull ser …, un espectacle per a tots els públics que engega a les 11 h al Teatro Sobre Ruedas

Al punt del migdia, el Cirquet Confetti s’instal·larà al Pati de les Escoles Velles amb A la fresca, que parla de tres marujes amb una cadira gegant. 

A les 13 h, arriba el divertit espectacle ¡Qué buen día !de la Companyia Maite Guevara, del que adverteixen: “Cal abste-nir-se avorrides, tramposes i altres persones sense ganes de divertir-se!”

I ja som a la cloenda!  Tancarà aquesta edició 2020 una mostra work in progres de Las Kakofonikas, “que es van presentar al Festival de Pallassos de Cornellà i van guanyar… Però van suspendre i han vingut aquí a fer Residència! I aprofitaran per presentar una nova font al poble, amb l’espectacle La inauguració.” .

Sobre aquesta inauguració, agafa la paraula l’home de totes, en Torell Poltrona, que porta un nas de pallasso preciós. No hem pogut evitar que ens faci pensar amb en Jordi Pesarrodona, el mateix dia citat per declarar imputat per posar-se al cotat d’un policia amb el nas.

En Tortell explica que: “La Font s’inaugura de debò. Us esperem amb moltes ganes. L’última cosa que va fer el Circ Cric va ser el Festival. Portem 15 mesos sense fer res, i tornem amb el que vam tancar. Espero que sigui com un tap de cava que ens obri moltes coses!” I encara ha afegit: “Jo, que sóc dels d’antes, recordo que a finals dels 70 l’important no eren els diners, era actuar. Els pallassos tenim una militància superior. Ara, el fet de fer un festival, com qualsevol acte cultural es un acte de militància. Això ens dona riquesa perquè estem treballant. I perquè volem, no perquè ens paguen! 

El FIP: trobada professional per a pallasses d’arreu 

Segons la Montserrat Trias, impulsora i directora del FIP, el festival reivindica el paper d’unes dones que des de les arts escèniques han triat la comicitat “com a opció per potenciar els valors d’igualtat, justícia i sentit comú”, amb la certesa que el riure és una eina essencial per a la convivència, génerositt i tolerància. El riure propicia a la vegada harmonia en una societat a la que “a la dona li ha estat vetat fins fa relativament poc pujar a un escenari a fer riure”. Trias lamenta que encara ara, en les programacions estables o festivals són escassos o nuls els projectes de dones: “Hem d’aconseguir una normalitat també en aquest sentit”, reivindica.

D’aquesta manera, el FIP es fa ressò de les inquietuds de les pallasses, i es manté com a punt de trobada que suposa un cop l’any compartir, veure’s les cares i posar en comú les inquietuds de dones que, com els homes, “troben en el riure i la comicitat de una manera d’entendre la vida, la cultura i la professió”. A més, el festival defensa que si bé de pallasses n’hi ha poques, la cita busca potenciar-les, i engrescar a nous i futurs talents, tot reivindicant la tasca de fer riure des de la condició de dones.

Trobareu tota la informació necessària, la que ens hem deixat i les entrades aquí.

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània