'53 diumenges', de Cesc Gay

Després de l’èxit i la bona crítica d’Els veïns de dalt, Cesc Gay ha tornat als escenaris amb 53 diumenges, una comèdia que gira entorn a les relacions familiars, i que també ha rebut una excel·lent acollida per part del públic i la crítica. És per aquest motiu que es prorroguen les funcions al Teatre Romea fins al 28 de febrer. L’espectacle, protagonitzat per Pere Arquillué, Marta Marco, Àgata Roca i Lluís Villanueva, tracta amb ironia i humor les petites tragèdies quotidianes i s’endinsa en una història tan costumista com hilarant.

En els comentaris de la crítica, Pere Arquillué ha estat coronat com a “rei de la comèdia”, mentre que diversos mitjans han ressaltat a Cesc Gay pel seu “talent especial a l’hora d’abordar els conflictes de la classe mitjana”Un reconeixement per als actors, que han estat elogiats pel “joc de complicitats sense enveges on cada actor ajuda a l’èxit dels seus col·legues sense rebaixar el seu triomf personal” i pel director, a qui li ha caigut una pluja de crítiques positives: “És bo que cadascú faci el que sap fer. I Cesc Gay ha demostrat tant al cinema com al teatre que sap fer comèdia”.

53 diumenges se centra en la relació entre tres germans que han quedat per parlar sobre el seu pare. L’home ja és gran i hi ha qui opina que no pot continuar vivint sol. Sovint es perd, s’oblida de les coses i darrerament ha agafat el mal costum d’ensenyar el penis a la veïna. Quan els tres germans es troben en una reunió familiar, hi ha una alta probabilitat que la vetllada es converteixi en una bomba de rellotgeria que pot explotar per la raó més insignificant. Només cal una frase aparentment inofensiva que faci d’espurna. Així que, tot i l’aparent normalitat, aquest sopar acabarà en un gran embolic, fruit d’una relació tempestuosa però irrompible.

EN PARAULES DEL DIRECTOR
Les grans discussions comencen sovint per una tonteria, una paraula de més dita fora de to o pel fet d’estirar una mica massa la darrera vocal d’una frase aparentment inofensiva. I si això passa entre germans i en el context d’una reunió familiar, les probabilitats que la vetllada es converteixi en quelcom més que en una agradable trobada són molt altes.

Tot pot passar, entre germans. Sovint el present i el passat són una mateixa cosa i tots els colors de les emocions estan presents en la seva relació. El seu vincle és com una bomba de rellotgeria que pot explotar per la més insignificant de les raons.

I com ens diu un dels personatges d’aquesta comèdia familiar, “la mateixa sang els corre per les venes i estan irremeiablement units, condemnats a ser uns part dels altres a pesar de totes les baralles i les discussions sense fi. Perquè, encara que no ho vulguin, comparteixen un sentiment profund i antic que té a veure amb el misteri de la vida i del qual no es poden alliberar”.

CESC GAY
Cesc Gay  (Barcelona, 1967) és cineasta, guionista, dramaturg i director teatral que destaca per un llenguatge cinematogràfic i teatral molt personal i una profunda mirada sobre els personatges que retrata. És considerat un dels cronistes més aguts de les classes mitjanes urbanes. Debuta com a director el 1998, al costat de l’argentí Daniel Gimelberg, amb Hotel Room. Alguns dels seus projectes cinematogràfics més destacats són l’adaptació al cinema de l’obra de teatre Krámpack (2000), Ficció (2006),  V.O.S  (2009)  o la  guardonada Truman (2015), amb cinc premis Goya i gran reconeixement internacional. També ha dirigit sèries com Félix per a Movistar+ o Jet Lag a TV3. En el món del teatre va estrenar-se amb Els veïns de dalt, i ara torna als escenaris amb 53 diumenges.

 

LA PREMSA HA DIT

“Un reconfortant exercici de talent, ofici i inspiració que el públic disfruta entre rialles”
“La hilarant comèdia de Cesc Gay ‘53 diumenges’ triomfa al Romea”

EL PAÍS

53 diumenges ho té tot per tornar a triomfar”
LA VANGUÀRDIA

“Cesc Gay sap fer comèdies”…”Un altre èxit assegurat”- 
ARA

“Pere Arquillué sembla tenir un do per la comèdia”
RAC 1

“Arquillué, el reI de la comèdia a 53 diumenges ”
“El cineasta Cesc Gay da en el blanco con una jocosa comedia familiar”

“Cesc Gay va de camí d’afegir a la seva aplaudida carrera cinematogràfica una no menys triomfal al teatre”
EL PERIÓDICO

“Diferent, més còmic, però que brilla a l’alçada del director de Ficció i Truman
EL PUNT AVUI

“Cesc Gay está a la vista de todos y nos alegra la vida”
ABC

“Cesc Gay torna a encertar-la al centre de la diana” 
RECOMANA