Elena Gadel i Ivan Labanda a la presentació de 'Cabaret'

Una esplèndida Elena Gadel vestida de vermell i un Ivan Labanda cerimoniós i elegant ens van oferir ahir un parell de temes del musical Cabaret, en un espai molt acollidor -la cockteleria – que recorda el Kit Kat Cabaret de la pel•lícula. La cita era per comunicar-nos que han estat escollits per formar part de l’elenc del musical i que ben aviat començaran els assaigs. No cal dir que se’ns va fer molt curt!

Que torni Cabaret és sempre una excel•lent notícia. És un musical que atrapa fins i tot als que no els agraden els musicals. Té una música excel•lent que coneixem i estimem, perquè ens acompanya des de fa molts anys; un argument que sacseja i que esperem no torni a ser d’actualitat… a la vegada que desborda alegria, espectacle, proporciona un inevitable contacte entre públic i artistes… És una joia! Doncs anoteu: el Teatre Victòria de Barcelona -del Paral•lel!- es transformarà en el Kit Kat Club de Berlín a partir del 15 de setembre -estrena oficial el 2 d’octubre- i el podrem disfrutar fins l’11 de febrer del 2018. La productora Som Produce i la productora executiva a Catalunya, 3xTR3S, ens ho han volgut explicar abans de començar els assaigs. Així, ja amb la mel a la boca, paciència i a buscar les entrades!

Es tracta d’una producció que ja porta dues temporades, una a Madrid, amb 450 representacions, i una altra, de gira (30 ciutats) que es va aturar a Manresa i a Sant Cugat i que començarà la tercera temporada aquí, a Barcelona. “Hem mantingut els intèrprets secundaris de Madrid i hem fet un càsting per als dos papers protagonistes, la Sally Bowles i l’Emcee, el Mestre de Cerimònies, per donar-los a artistes d’aquí de manera que el públic els senti més propers. Hem triat molt bé: l’Elena té una veu prodigiosa i l’Ivan, també. I últimament ho fa tan bé que tothom el vol, està a tot arreu!” ha dit Toni Albaladejo, productor de Anexa. L’altre protagonista, Cliff Bradshaw, el continua interpretant Alejandro Tous “perquè fa un paper sensacional!”. El director de la versió és Jaime Azpilicueta, i el coreògraf Federico Barrios assumirà la direcció dels assaigs. Una vegada engegat, David Pintó serà el director resident a Barcelona.

50 ANYS DE L’ESTRENA DEL MUSICAL A BROADWAY
Fa ja 10 anys que vam poder veure la última versió de Cabaret, una producció de Stage que van protagonitzar la Marta Ribera i en Víctor Masan. Un dels motius del retorn és la celebració dels 50 anys de la seva estrena a Broadway. Albaladejo diu que “Totes les versions segueixen la història però cada vegada es fa una mica diferent. Cabaret és sempre un repte. En aquesta versió hem volgut incidir en el contrast dels ambients a fora i a dintre del local. Mentre al Cabaret tot és alegria, a fora, la història és molt dura.”

Raul Patiño, director musical, assegura que ha tingut molta sort: “Em sento molt afortunat per poder dirigir aquest espectacle! Ara que ja està rodat, interpretar-lo és només gaudir. I és que nosaltres estem integrats a l’obra, som personatges! Tota la música s’interpreta en directe, és molt orgànic.”

Paco Mir, també de la productora 3xTR3S, ha confessat que feia anys que pensava en fer l’espectacle: “M’agrada molt l’obra i ara que tenim aquesta versió, és un molt bon moment. Fa dos anys la vaig veure a Madrid, també l’he vist a Zaragoza… És una producció excepcional i va creixent com més temps passa.” Sobre el càsting: “Vam pensar en posar els protagonistes d’aquí i he de dir que va ser molt complicat, perquè Cabaret és tan conegut que sempre es presta a comparacions. Però crec que hem triat molt bé. Tots dos són molt bons. I l’Ivan té aquest punt de improvisació i humor. que tant li coneixem del Polònia i que van tan bé al personatge!”

Per a Federico Barrios “El més novedós d’aquesta versió és el tractament de veritat que li hem donat i el retrat que es fa de cada personatge.” Al que Albaladejo afegeix: “Es va veient com va entrant el nazisme, com va canviant la societat i com Alemanya va influenciant la història d’Europa. Esperem que no es tracti d’una història actual!” El comentari fa referència a un vídeo promocional on surten les imatges de Donald Trump i de Marine Le Pen… Ja l’anireu veient!

LA VERSIÓ
Jaime Azpilicueta ha volgut recuperar la versió original que es va estrenar a Broadway l’any 1966, prenent com a punt de partida una escena de la pel•lícula de Bob Fosse en què s’aprecien reflectits en uns miralls les cares dels espectadors que acudien al cabaret i als que descriu com “gent d’alt poder econòmic”. Albaladejo assegura que “la versió de Azpilicueta és molt més coloristes i vistosa que la de Sam Mendes que es va veure a Barcelona fa 10 anys.” Especifiquen que el guió de la pel•lícula, que és el més conegut del públic, és diferent del que es va escriure per al teatre. “Al teatre és més basat en el text que en les cançons.”

Ambientat al Berlín de 1931, quan el nazisme començava a prendre força, l’argument del musical gira entorn del decadent Kit Kat Klub ia la relació de la seva estrella principal, la cantant anglesa Sally Bowles, amb l’escriptor nord-americà Cliff Bradshaw, que arriba a la ciutat a la recerca d’inspiració per a la seva novel•la. Una altra de les trames de l’obra se centra en el romanç de tardor entre Fräulein Schneider, una dona alemanya que regenta la pensió on s’allotgen Cliff i Sally, i Herr Schultz, un vidu jueu propietari d’una fruiteria, tots ells observats pels ulls del mestre de cerimònies del Kit Kat Klub. El cabaret serveix com a metàfora dels terribles canvis polítics que van tenir lloc en els últims dies de la República de Weimar.

La versió que veurem al Victòria es va consagrar com el gran èxit de la temporada 2015/16 al Teatre Rialto de Madrid, amb més de 200.000 espectadors. A l’èxit de públic s’ha sumat al reconeixement de la professió, en haver estat elegit a la 9a Edició dels Premis del Teatre Musical com el Millor Musical a Madrid de la temporada 2015/16. Cabaret va resultar el musical guanyador en 8 de les 15 categories premiades.

Si hi ha alguna diferència amb les altres dues temporades, a banda del toc personal dels dos nous protagonistes, és que el teatre Victòria és el més gran per on haurà passat Cabaret. Això demanarà algunes actualitzacions a l’escenografia, però estan molt contents de poder-ho oferir aquí amb tot el seu esplendor: “Ens agrada molt Barcelona i venim a acabar. Les actualitzacions que farem aquí ja no cabran enlloc més. També es notarà el rodatge que portem. Serà un grandíssim espectacle!”, va dir Azpilicueta. Tant l’Ivan Labanda com l’Elena Gadel estan molt contents de poder participar a l’elenc. Tot dos tenen moltes ganes de començar els assaigs i de ficar-se als personatges.
Poca cosa més podem dir de moment que no se sàpiga sobre la història que ens explica. Cabaret. Recordem que és un espectacle basat en la realitat, amb llibret de Joe Masteroff, música de John Kander i lletres de Fred Ebb, basat en l’obra de teatre I Am a Camera de John Van Druten, que al seu torn és una adaptació de la novel•la curta Goodbye to Berlin de Christopher Isherwood.

L’espectacle va debutar amb gran èxit el 1966, al Broadhurst Theatre de Broadway, sota la direcció de Harold Prince, i des de llavors ha estat representat en nombroses ocasions per tot el món i s’ha traduït a 30 idiomes. L’any 1972 va ser adaptat al cinema sota la direcció de Bob Fosse.