Aquest vespre el Teatre Victòria acull una nova edició de la gala Catalunya aixeca el teló, organitzada per ADETCA (Associació d’Empreses Productores de Teatre), els Teatres Públics de Barcelona i l’Associació d’actors i actrius de Catalunya. Enguany els presentadors seran  El Mago Pop i Sílvia Abril. 

Però abans, aquest matí, s’ha fet una prèvia menys distesa de la temporada, sense parlar de futures estrenes  i amb moltes xifres gens bones, que ens han descrit Isabel Vidal i Toni Albaladejo, presidenta i vicepresident de Adetca. Ells s’han centrat en els números i en el que s’albira davant d’una temporada malauradament incerta. “Amb tot, és de les temporades teatrals més esperades i necessàries dels últims anys. Tothom, artistes i públic, tenim ganes que torni la normalitat i poder anar a teatre fent cua, com en els millors moments. Hem de dir, això sí, que els teatres de ADETCA obren amb les millors condicions i totes les mesures socio-sanitàries per generar confiança en el públic”, afirma Vidal.

Les xifres són esfereïdores. S’han deixat de ingressar 30.500.000 euros només a Barcelona ciutat, a més dels  bolos que s’han anul·lat de les mateixes companyies. La presidenta d’Adetca manifesta: “Vull que aquesta presentació serveixi per anunciar que els teatres, les productores i les companyies, tornem. Que som una activitat segura i estem a disposició dels governants per ajudar a suportar la crisi. El teatre és segur a tot el territori, i esperem que ben aviat afluixin les normes de la pandèmia fins arribar a la definitiva anul·lació de les restriccions. Donem les gràcies a tothom que ha lluitat al costat del sector per recuperar els aforaments fent-los més viables. Seguim treballant. Obrim els teatres i omplim les platees serà el lema d’enguany. Liderarem units un canvi de paradigma i no ens aturarem fins situar la cultura al centre de l’acció social i política.”

El balanç provocat, és un balanç que mai més hauríem de tornar a sentir. A curt termini, proposen un Pla de rescat “real”, en el qual ajuntaments, Diputacions, Generalitat i Ministeri es coordinin per fixar actuacions consensuades i compartides amb l’objectiu de treure el sector i els seus treballadors de la crisis: “No pot ser que un artista i/o un tècnic no puguin menjar.  Tenim el deure de canviar les mentalitats dels servidors públics que cobren tot el seu sou i eliminen la cultura amb tota impunitat. El nostre deure es exigir que els governants designin un pla de rescat real. No hi haurà consideració per la cultura mentre no us aixequeu. Sisplau mireu el mal que feu. Mantenir el teatre obert només aporta beneficis i defineix un país valent!”, afegeix Isabel.  Albaladejo ha volgut remarcar que, malgrat el mal moment, “hi ha hagut una política envers les Arts Escèniques encertada per part de tots els municipis. No podem tornar a sentir que teatres tanquen. Volem taula de reunió per  a un pressupost digne.”

No obliden els aspectes positius: “Han estat molts els que han resistit i ajudat, amenitzant els dies més tristos de la nostra història. D’això se’n diu empatia i bona gent. També volem agrair el suport dels mitjans, que han estat un altaveu indispensable.” I Albaladejo s’adreça directament als  “teatres, sales o festivals que heu obert amb esforç i il·lusió. Heu donat una gran lliçó de generositat obrint el camí dels que han anat venint després.” I també “Gràcies als tècnics de cultura que mantenen l’activitat cultural. Sou fonamentals!” Tot i que “hem volgut enfocar que ha estat una catàstrofe. No a causa d’increments o decrements. Hem agafat referències de l’any anterior i l’hem comparat amb el que hagués estat hipotèticament si hagués anat bé.”

La Isabel fa encara més agraïments: “Els teatres públics i privats hem protagonitzat una unió que ha vingut per quedar-se. Per fi som el que hem estat sempre: un servei essencial i un bé públic, valent, cohesionat, responsable, cívic i culte. Estem liderant una nova forma i no ens aturarem fins posar la cultura al centre. També vull donar gràcies al públic, que no ens ha fallat mai i ens ha dit ‘us trobem a faltar’.  I ara seguirem conscients que som una gran família i celebrarem l’inici de la temporada. Obrim. Seguim!” 

EL BALANÇ MÉS TERRORÍFIC
Quan els teatres van tancar temporada el passat 12 de març a causa de la pandèmia, el sector disposava de bona salut i amb millors xifres que l’any anterior: un creixement del 8% d’ocupació, 10% més d’ocupació a les sales i un 27% d’increment en la recaptació. “Caminàvem pel camí ascendent cap als 3.000.000 de púbic que sempre reivindicava Daniel Martínez. Però, des de la declaració de l’Estat d’alarma i amb la situació posterior en qualsevol de les fases establertes, 850.000 espectadors no han pogut anar als teatres i sales de Barcelona, i no han gaudit de 5.341 funcions dels 510 espectacles que no s’han pogut realitzar. Aquesta caiguda de l’activitat i l’anul·lació de gires han colpit el sector i han originat una situació desastrosa.”

La temporada ha acabat definitivament el 30 d’agost del 2020. “Les xifres ja estan tancades, són les que he donat. Hem volgut enfocar que ha estat una catàstrofe. Hem agafat referències de l’any anterior i l’hem comparat amb el que hagués estat hipotèticament si hagués anat bé. La pèrdua de 30.5000.0000 d’euros és esfereïdora, un autèntic desastre, una catàstrofe per al sector. I recordeu que només parlem de Barcelona, és  una xifra de març a agost.” 

I ARA, PARLEM UNA MICA DE LA GALA
Deixem un moment el pessimisme. Toni Albaladejo afirma que “estem orgullosos de la Gala. N’hem fet de tota mena i arribem a aquesta  encantadíssims de l’assaig general. Hi hem anat patint, amb l’ai ai ai del què passarà… Però n’hem sortit feliços, sense patiment, contents d’una Gala que tindrà de tot, començant pels presentadors. La Sílvia Abril i l’Antoni Diaz seran els conductors-animadors i ens faran gaudir les seves arts. Com sempre, apareixeran totes les disciplines de les arts escèniques. També tindrem premis però ara no us els puc dir, es la sorpresa de la nit. Premis diferents i un Honorífic, eh!”

I encara afegeix: Catalunya Aixeca el Teló farà honor al seu nom perquè connectarem amb totes grans ciutats i pobles que també Aixequen el Teló. Veurem dansa, circ, teatre familiar, infantil…  Una gala plena de gags, amb monòlegs punyents de la Silvia, que d’una manera còmica explicarà la veritable situació del sector. També hi haurà vídeos… serà  molt entretingut.” I bromeja… o no:  “He anat a buscar cares conegudes, és per tenir més audiència…” I afegeix: “Veureu que fem molta autocrítica del sector i parlarem de la desaparició de teatres i de bolos. Un moment emocionant serà el vídeo homenatge als treballadors de primera fila, els que viuen situacions de risc al circ, els  infermers, els venedors de pa… I acabarà amb una actuació musical meravellosa, un tema expressament creat per parlar de teatre i de la situació actual.”

L’Antonio Diaz, el Mago Pop, ha preparat grans trucs de màgia, com sempre, “però aquest cop els ha adaptat per a la Gala i entren perfectament dins del guió.” Albadalejo no pot acabar sense dir la seva: “I quan acabi la Gala esperem la clàssica critica en forma destructiva-constructiva que tant ens agrada! Tota aquesta Gala es per agafar il·lusió i ganes d’aixecar el teló. I sobretot d’obrir els teatres.” 

La Gala es transmetrà per TV3 en un petit diferit de ¾ d’hora. Comença a les 22.06. “Així arribarem a moltíssima gent. En tenim moltes ganes i ens fa  molta il·lusió. Us esperem al teatre.” 

Abans d’acabar, al torn de preguntes, s’ha valorat el canvi de les mesures que avui s’ha posat al 70%. “Tenim una gran cartellera i només esperem que el públic assisteixi al teatre. Avui s’han decretat mesures menys restrictives, i en fem una valoració molt positiva.  Però hi ha un apartat de lletra petita sobre restriccions que abans no existia. Avui ho deixem perquè estem contents, però demà continuarem mirant. Demanem una activitat segura al 70% per tot el territori.”

També s’ha constatat que un 70% d’ocupació, per a teatres grans com ara el Victòria, el Tívoli, l’Auditori, el Coliseum o el Liceu, que en té 2000… genera pèrdues més grans. “Les limitacions incomprensibles d’un 70% a un límit de 1000 o 2000 butaques dificulten l’activitat. Fins i tot no és viable obrir…  I aquestes mesures són fins l’1 d’octubre. Després vindran més mesures.” 

Pel que fa al pressupost del 2% que aporta la generalitat “no serà a curt termini. Ja hi estem treballant amb la consellera Ponsa, però amb canvi tot arribarà tard.” 

I encara una última pregunta sobre la prevenda d’entrades: “Tenim unes bones ocupacions dins les limitacions. En termes absoluts estem per sobre de la mitjana de l’any passat. Per això tenim confiança i donem les gracies als companys que ens han obert camí obrint abans. Esperem que ben aviat podrem superar el malson que estem vivint.” 

Bona temporada a tothom!

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània