Comença el Festival Artescape

El dissabte 11 de novembre se celebrarà el Festival juvenil d’arts de carrer, Artescape. En aquesta tretzena edició, la ciutadania i, amb especial èmfasi, els joves, podran participar, de forma gratuïta, a diferents tallers en els que es practiquen diverses manifestacions artístiques d’art urbà: hip hop, break-dance, graffiti, skate, bàsquet beat, teatre de carrer, circ i percussió.

El Festival torna als barris on va néixer i es reivindica com una activitat vàlida, imprescindible i integradora, a l’abast de tothom. Així, al 2017, la ubicació del Festival s’estableix als Jardins de Celestina Vigneaux (Sants-Montjuïc) i és, com sempre, totalment gratuït. Enguany es realitzarà un mural commemoratiu a la plaça, la creació i execució del mural anirà a càrrec de l’artista Rice, qui dirigirà, en diverses sessions de treball, els alumnes de dos instituts (INS Joan Coromines i Escola Proa – Batxillerat Artístic) segons la metodologia participativa. També se celebrarà una competició allstyle. La jornada compta amb la coorganització de la Xarxa Artibarri, amb diferents activitats previstes. El 2017 està dedicat a l’art comunitari (projectes artístics d’intervenció comunitària).

Nascut el 2005 d’un projecte més ampli anomenat punt de pARTida Jove, fruit de la col·laboració entre l’Associació ARTIXOC i l’Ajuntament de Barcelona, l’activitat proporciona i facilita, per mitjà de l’art, la integració social de joves amb menys oportunitats. A les darreres edicions es va renovar amb la voluntat de romandre com una activitat cultural, juvenil i popular destacada dins el panorama de la
cultura urbana de Barcelona.

UN FESTIVAL PER A LA INTEGRACIÓ SOCIAL
Artescape se sosté a partir de l’experiència de 52 sessions al carrer en 15 espais diferents que han fet conviure el circ, la percussió, el graffiti, el hip hop, el rap, la batucada i la capoeira, sota el paraigües d’un singular projecte social.

Fins avui, el Festival ARTESCAPE ha donat cabuda a més de 2000 joves que practiquen les arts de carrer i ha exercit de plataforma musical per a més de 140 joves cantants de rap emergent d’entre 12 a 25 anys. Ha afavorit la integració social de més de 500 joves a partir de la seva vinculació a activitats artístiques de diferent tipus, principalment al Districte de Sants-Montjuïc. L’any passat es va dedicar amb gran èxit a les dones i el graffiti, donada la poca visibilitat que té aquest col·lectiu dins el panorama artístic urbà, en general. “Enguany el dediquem a l’Art i la Comunitat, perquè pensem que és un entorn encara poc conegut pel gran públic. Malgrat sempre s’han fet accions amb i per la comunitat utilitzant l’art o el recursos creatius, aquests no s’han portat a debatre amb la gent del carrer, qui en el fons és el principal usuari. Aquest és el nostre repte per la nova edició de l’Artescape”, exposen.

Aquesta edició acollirà un col.loqui amb convidats especials, a la Lleialtat Santsenca, excepcionalment el dilluns dia 13 (estaven convocades per al dia 8, però s’han aplaçat en motiu de la vaga general prevista), de les 19h a les 21.30h. Inclou una actuació del grup de teatre La Marabunta (sorgit del projecte teatral de barri En temps del Sr.Muñoz, Can Batlló als anys 40 + l’actuació d’un grup d’alumnes de l’Escola Pa’tothom + obertura a càrrec de Martí Peraferrer, Director del FITAG (Festival de Teatre Amateur de Girona) + Taula rodona amb representants de: Art&Coo, la F@brica, Teleduca i Artixoc + col.loqui obert amb el públic (Fila 0 amb representants de diverses entitats i col.lectius).

També se celebrarà dissabte la Jornada del Festival (Pl.Celestina Vigneaux) des de les 10h del matí fins a les 19h de la tarda, amb tallers GRATUÏTS de circ, percussió, graffiti, una competició de allstyle, tallers de bàsquet beat, skate, teatre de carrer, un plató participatiu i la realització de la pintada del mural de graffiti. Més de 8 hores d’activitats obertes a tothom, per a gent de totes les edats, gratuïtes, compromeses i participatives.

La Jornada està coorganitzada amb la Xarxa ARTIBARRI i es podrà participar a activitats d’entitats de la xarxa com ara: Pa’tothom, Bàsquet Beat, Teleduca, La F@brica o Artixoc.
Per a veure la programació completa:
festivalartescape.blogspot.com.es
www.artixoc.org, o bé www.artibarri.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here