Ricard Ardèvol (91) Locutor i empresari teatral


[Ricard Ardévol Llorens], locutor i empresari teatral, va morir ahir a Barcelona als 91 anys. Ardèvol va ser locutor, recitador de poesia i empresari artístic. Durant 13 anys va regentar [El Molino] i va ser representant d'artistes com [Mary Santpere], [Cassen] i [Los Hermanos Calatrava].
Nascut a Falset (Priorat) el 1926, Ricard Ardévol va estudiar declamació al Centre de Lectura de Reus amb 15 anys i va formar part de la Cia. de Teatre de l'Orfeó Reusenc. Als 16 anys va entrar com a locutor a l'Emissora EAJ 11 Ràdio Reus, on actuava com a rapsode i actor radiofònic. Va passar de Ràdio Reus a Ràdio Barcelona EAJ 1 de la mateixa cadena SER i va actuar amb el [Quadre Escènic] de l'emissora dirigit per Armando Blanch al costat de figures com Adolfo Marsillach, Núria Espert, Ricardo Palmerola i Encarna Sánchez, entre d'altres, a més de tenir de companys locutors mestres com Gerardo Esteban i Joaquín Soler Serrano.
Va fer [recitals poètics a nombrosos teatres i auditoris], entre ells el Palau de la Música, el Teatre Romea o el Comèdia, i d'altres avui dia desapareguts, i va realitzar gires per escenaris i centres socials de Catalu­nya, cosa que li va valer l'apel·latiu d'[«El rapsode de la màxima sensibilitat»].
El 1960 va descobrir un nen cantor de grans facultats anomenat Juan José amb el qual el cineasta Ignacio F. Iquino va rodar dues pel·lícules i posteriorment va fer una gira com a recitador. Ardévol va ser també mànager de diversos artistes catalans, entre ells de la desapareguda actriu i humorista Mary Santpere.
El 1981 va comprar el famós cabaret barceloní [El Molino], que va dirigir fins que el va vendre el 1994. Finalitzada l'etapa del Molino, va reprendre els seus recitals poètics realitzant un gran nombre d'actuacions a Catalunya i diversos centres de tot Espanya.

Altres obituaris