Avui diumenge 30 de juny de 2013, Sergi Belbel deixa el seu càrrec com a director artístic del Teatre Nacional de Catalunya després de set temporades i 8 anys al càrrec. El dilluns 1 de juliol es produirà el relleu amb Xavier Albertí, que va ser guanyador del concurs públic per a la Direcció artística del TNC, precisament avui fa un any, el 28 de juny de 2012.

El director s’acomiada del teatre d’una manera molt especial: intervenint com actor a Atraco, paliza y muerte en Agbanäspach, de Nao Albet/Marcel Borràs, l’últim T6 de la temporada vigent. Belbel es presenta amb el nom de Gil Berbelés i interpreta un misteriós personatge que demostra, un cop més, el seu sentit de l’humor i la seva voluntat d’apropar-se al públic. Quan acabi l’última tanda d’aplaudiments de la funció d’aquesta tarda, Belbel deixarà el teatre.

UNA MICA DE BALANÇ D’AQUEST 8 ANYS
Des de la temporada 2006/2007, la primera de Sergi Belbel, fins la que acaba avui, s’han programat 140 produccions, de les quals, 53 són d’autoria catalana (31 produccions d’autors contemporanis, 22 d’autors clàssics), 35 d’autoria universal (14 d’autors contemporanis, 21 d’autors clàssics), 18 produccions de dansa (11 catalanes, 7 estrangeres), 16 produccions d’espectacles multidisciplinaris (12 catalanes, 4 estrangeres) i 18 espectacles infantils o familiars.

Han estat 140 espectacles, 3.133 funcions i 1.074.395 espectadors, amb una mitjana d’ocupació del 72,66 % (*) .

L’espectacle que ha aplegat més espectadors ha estatAgost, de Tracy Letts amb direcció de Sergi Belbel (és el títol més vist en tota la història del TNC).

Cal destacar la importància i solidesa del Projecte T6, que va començar la temporada 2002/2003 a inspiració i de la mà de Sergi Belbel, quan era membre del Consell d’Assesorament Artístic del TNC, i que tanca ara la sisena edició. El Projecte T6 s’ha consolidat com un referent de promoció de l’escriptura teatral contemporània al nostre país, amb un historial de 34 autors que hi han participat i 39 espectacles estrenats. Les darreres edicions del Projecte T6 han comptat amb l’estimable suport de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i la Fundación Autor.

Avui acaba doncs una etapa i demà en comença una altra, protagonitzades per dos grans i indiscutibles noms de l’escena catalana: Sergi Belbel i Xavier Albertí. Dues mirades diferents al teatre que enriqueixen la nostra cultura. Felicitats a tos dos. Us desitgem un molt bon viatge.

(*) Dades tancades a 16 de juny de 2013.

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània