Avui ,divendres 21 d’abril, se celebra dia del centenari del naixement de Josep Palau i Fabre (1917 – 2008). Acte d'obertura de l'Any Palau i Fabre

Avui ,divendres 21 d’abril, se celebra dia del centenari del naixement de Josep Palau i Fabre (1917 – 2008). Amb motiu de la commemoració, al llarg de més d’un any s’han programat activitats divulgatives, creatives i acadèmiques per donar a conèixer l’immens llegat de l’escriptor.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha obert oficialment els actes de celebració de l’Any Palau i Fabre amb la col·locació d’una placa commemorativa a la casa on va viure el poeta Josep Palau i Fabre al carrer Bruc, 99 de Barcelona.

Durant l’acte, poetes, escriptors, amics i admiradors de Palau i Fabre com Perejaume, Jordi Coca, Dolors Miquel i Martí Sales, entre d’altres, han llegit poemes i textos. Han clos la lectura alumnes de 4art d’ESO de l’Institut Esteve Albert de Sant Vicenç de Montalt.

ACTES D’OBERTURA DE L’ANY PALAU I FABRE
Durant aquest cap de setmana la Fundació Palau, a Caldes d’Estrac, farà jornada de portes obertes al públic i oferirà una programació especial. Dissabte 22 d’abril, Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida oferiran un espectacle, on cantaran i recitaran obres de Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Josep Palau i Fabre.

El mateix dissabte tindrà lloc l’espectacle Nit del Drac, nit d’homenatges, un homenatge als escriptors que celebren una commemoració, entre els quals, Palau i Fabre.

L’endemà, diumenge 23 d’abril, Diada de Sant Jordi, s’oferirà un vermut popular a la Fundació Palau. D’altra banda, la Masia Can Cabanyes de Vilanova i la Geltrú acollirà un acte dedicat a l’artista i es batejarà un tren amb el nom de Josep Palau i Fabre als FGC de Plaça Catalunya.

EDICIÓ ESPECIAL DEL FESTIVAL DE POESIA i+
Des de l’any 2006, la Fundació Palau organitza el Festival Poesia i+. Dirigit per Pere Almeda, Martí Sales i Mireia Calafell, se celebra durant l’estiu a Caldes d’Estrac i a diferents poblacions del Maresme.

Enguany, la figura de Josep Palau i Fabre vertebrarà una programació que es vol hereva de la seva gosadia i curiositat insadollables. Amb la intenció d’escampar arreu la passió per la poesia i la seva hibridació amb les arts, el Poesia i+ 2017 tindrà, entre altres protagonistes, el músic Roger Mas, la instal·lació Ursonate Karaoke dels Cabo San Roque o la lectura dramatitzada de l’obra Estimat Picasso amb Lluís Homar i Clara Segura.

100 ANYS DEL NAIXEMENT DE L’ALQUIMISTA
L’Any Palau i Fabre és una iniciativa de la Fundació Palau i del Departament de Cultura de la Generalitat, mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes, i té la col·laboració de nombroses institucions públiques i privades. Manuel Guerrero és comissari de l’Any Palau i Fabre i Julià Guillamon, el comissari de les exposicions de la commemoració.

El passat dimecres, 12 d’abril, es va presentar públicament el logotip de l’Any Palau i Fabre, realitzat a partir d’un dibuix original de Miquel Barceló, juntament amb un extens programa d’activitats i les línies generals de la celebració. Poeta, assagista, narrador, dramaturg, traductor, crític, historiador i col·leccionista d’art, Palau i Fabre és un dels grans escriptors catalans de la segona meitat del segle XX i, alhora, una de les figures més rellevants tot i que encara poc coneguda. Un dels objectius principals d’aquesta commemoració és, doncs, contribuir a donar a conèixer la seva obra.

Per fer-ho de manera completa i complexa, l’Any Palau i Fabre s’ha concebut en cinc àmbits temàtics complementaris:

Josep Palau i Fabre i el teatre. L’obra dramatúrgica i teòrica teatral, especialment la seva relació amb Antonin Artaud, és la part més desconeguda de la seva producció. A més de promoure’n l’estudi, L’Any col·laborarà en la producció d’alguns espectacles escènics.

Els llocs de Josep Palau i Fabre. Geografia personal i creativa. Se celebraran activitats principalment a Barcelona i Caldes d’Estrac, però també a altres ciutats que marcaren la seva trajectòria vital i creativa. Per exemple, Llançà i la platja de Grifeu, són un dels escenaris fonamentals. L’exposició Joia de Viure! Llançà, l’estiu, Josep Palau i Fabre i Picasso, comissariada per Julià Guillamon, pren la figura de Palau i Fabre per ensenyar com era i és actualment Llançà.

Josep Palau i Fabre, l’Alquimista. El pseudònim de l’escriptor i el concepte d’alquímia són essencials en la seva obra. L’exposició que inaugura el centenari, Jo sóc el meu propi experiment. Tretze lectures dels ‘Poemes de l’Alquimista’ de Josep Palau i Fabre, comissariada per Julià Guillamon, permetrà una nova aproximació a l’obra més llegida del poeta. La mostra es presentarà a la Fundació Palau a Caldes d’Estrac i al Palau Robert de Barcelona. També tindrà lloc el Simposi Internacional Josep Palau i Fabre (1917-2008). L’Alquimista. Per la seva banda l’editorial Proa ha reeditat Poemes de l’Alquimista i Contes despullats amb motiu del centenari.

Palau i Picasso. Sens dubte, Picasso fou una de les grans obsessions i l’objecte d’estudi més important de la seva obra, per la qual cosa tindrà presència al llarg de l’any des de diferents perspectives. D’una banda, amb el Congrés Internacional Picasso i identitat, organitzat pel Museu Picasso de Barcelona i la Fundació Palau. De l’altra, amb la mostra Palau mira Picasso, comissariada per Víctor Fernández, que es podrà veure a la Casa Natal de Picasso a Màlaga, i a la Fundació Palau.

El llegat de Josep Palau i Fabre. Més enllà de la seva obra, cal donar a conèixer la seva aportació com a activista i promotor cultural i, és clar, el seu llegat com a col·leccionista. Amb tot, cal destacar la creació, l’any 2003, de la Fundació Palau. Un dels objectius del centenari és també la seva consolidació.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>