Pep Tosar.

El festival Barnasants i el Jamboree consoliden la seva relació. Aquesta setmana la sala situada a la Plaça Reial presenta importants novetats. Enguany, amb la programació en mans de Pere Pons (periodista musical, director de “Jaç”, revista bimestral dedicada al jazz, al blues i a les músiques improvisades) inaugura una nova vessant com a espai que acull propostes escèniques, i aquesta etapa s’estrena recuperant un espectacle de gran qualitat que aplega el teatre, la poesia i el jazz: Tots aquest dois, de Pep Tosar.

Aquest muntatge es va estrenar l’any passat al Circol Maldà, amb un destacat èxit de crítica i públic, i el binomi festival BarnaSants / Jamboree han decidit recuperar durant tres dies aquesta creació tan especial.

A Tots aquest dois, Pep Tosar (actor, director teatral, i també director del Círcol Maldà) reivindica la figura del poeta i cantautor mallorquí Guillem d’Efak en un espectacle de teatre musical. L’obra recrea les cançons i les vivències de la veu més negra de la Nova Cançó, acompanyat d’un trio de jazz i de la projecció d’un audiovisual creat per a l’ocasió. L’espectacle és una ocasió única per reviure la identitat d’un dels artistes més carismàtics que van participar en la primera època de la cançó en català.

Música, poesia i llenguatge audiovisual són els elements principals que utilitza Pep Tosar per a oferir un elaborat espectacle biogràfic al voltant de la figura de Guillem d’Efak, músic, actor i escriptor de pare mallorquí i mare guineana que es va dedicar especialment a la cançó popular mallorquina, al blues i al jazz. Tots aquests dois –nom manllevat d’un dels temes d’Efak- és el títol d’aquesta proposta que pren forma de documental ficcionat i que és el resultat d’una minuciosa investigació sobre la vida i obra de l’artista.

L’espectacle es compon de diferents elements: d’una banda, un audiovisual que esdevé una de les peces del llenguatge teatral a escena. Aprofitant el fet que una de les múltiples ocupacions de Guillem d’Efak va ser la de guia turístic, un audiovisual selecciona algunes de les persones de l’àmbit literari, teatral i musical que d’Efakva conèixer de prop (Josep Maria Espinàs, Josep Anton Codina, Francesc Borrull, artistes de La Cova del Drac, entre d’altres) per a entrevistar-los en un circuït que té parada en diversos paratges de la Mallorca d’efkiana, de manera que van expressant en primera persona la seva experiència vital al costat d’en Guillem i la seva visió del personatge i la seva obra.

Aquestes imatges es projectaran sobre un tul darrere del qual estarà situat un altre dels elements claus del muntatge: la banda de jazz Maitia Trio –amb David Mengual al piano, Oriol Rocaa la bateria i Marc Cuevas al contrabaix- amb un actor/cantant (Pep Tosar) que, recreant la figura de Guillem d’Efak, recitarà part de la seva poesia i fragments d’antigues entrevistes, declaracions i anècdotes seves, i interpretarà alguns dels seus temes més recordats com són Blues en sol, Balada d’en Jordi Roca o Tots aquests dois.

El fil argumental de l’espectacle parteix de la coneguda història del pare de d’Efak, manacorí que va tornar a Mallorca amb el fill que va tenir a la colònia espanyola fruit de la relació amb una dona negra de la tribu Ekak, i continua repassant la infància manacorina d’en Guillem en plena postguerra, els seus inicis musicals com a cantant en bandes exòtiques que actuaven a Palma i la seva fugida a Barcelona (on va tenir èxit dins la Nova Cançó i un paper important en la fundació de La Cova del Drac, entre d’altres episodis) i finalment la renúncia a l’èxit que havia conreat a Catalunya per a tornar a Mallorca, on va acabar dedicant-se a ser guia turístic.

La combinació d’aquests diversos llenguatges (música en directe, projecció audiovisual i interpretació) forma un tot poètic que reprodueix el clima històric en el qual es van desenvolupar els principals episodis vitals ded’Efak, i ofereix un particular i suggerent retrat d’una Barcelona i una Mallorca que, en vint anys, van canviat ostensiblement.

Aquest muntatge es podrà veure aquesta setmana a la sala Jamboree, en el marc del festival BarnaSants, des d’aquest proper dijous 7 i fins el dissabte 9, sempre a les 21h.