Blanca Marsillach recita poemes de 'Una noche blanca con los clásicos' amb el seu pare al fons

La Companyia de Teatre de Blanca Marsillach i Varela Produccions i Obra Social “la Caixa” s’han unit un any més per difondre els beneficis del Teatre Social a alumnes de secundària i batxillerat de Barcelona, amb la voluntat d’acostar-los als clàssics espanyols del Siglo de Oro a través de la proposta Una noche blanca con los clásicos. L’espectacle, un homenatge a Adolfo Marsillach de part de la seva filla Blanca a través de la poesia del Segle d’Or, es podrà veure a CaixaForum Barcelona els dies 16 i 17 de desembre a les 10h i a les 12 h i el dia 18 en una única funció a les 12 h.

Aquesta obra s’emmarca dins el programa CaixaEscena de l’Obra Social “la Caixa”, que té com a finalitat que professors i alumnes es familiaritzin amb les arts escèniques i les integrin a les aules com una eina educativa més. Així, més de 700 alumnes de diferents centres escolars de la capital catalana podran gaudir d’aquesta adaptació de la producció Una noche blanca con los clásicos. que Marsillach, pare de Blanca, va representar en el seu moment al costat de Amparo Rivelles i María Jesús Valdés.

En aquesta reinterpretació, el repertori original ha estat desposseït de la mística, ometent els poemes de Santa Teresa de Jesús o Sant Joan de la Creu, que podrien resultar més pesats per al públic adolescent a qui va dirigida , i s’han quedat altres que per la seva temàtica poden semblar més actuals i assequibles per als espectadors.

L’obra es divideix en dues parts: una primera mitja hora en què Blanca recita al costat de Mónica Buiza i una retroprojecció d’Adolfo Marsillach dels poemes seleccionats, i una segona part en la qual el públic puja a l’escenari. És en aquest moment quan es trenca la quarta paret i els que fins llavors havien estat espectadors es converteixen en actors, recitant Que se nos va la Pascua, mozas; Poderoso caballero es Don Dinero o Gerineldo, per passar-los, un cop s’han familiaritzat amb els versos, a ritme de rap, gràcies al fet que, en ser tots dos hendecasíl•labs, rap i poesia tenen la mateixa mètrica.

Aquest projecte s’emmarca dins el programa de teatre social educatiu que la Companyia de Teatre de Blanca Marsillach porta desenvolupant des de fa més de cinc anys; gràcies al suport de “la Caixa”, Blanca i la seva companyia aposten per la tasca social del teatre i per utilitzar l’escenari com “taula de salvació”, en paraules de la pròpia Blanca.

PROGRAMA CAIXAESCENA DE L’OBRA SOCIAL ‘LA CAIXA’
CaixaEscena és un programa educatiu que dóna suport a professors i a educadors que es plantegen el teatre com a pràctica per al desenvolupament social, cultural i cognitiu dels joves. Un repte que obre l’aula a les emocions, a la imaginació, a l’esforç compartit i al descobriment i acceptació de totes les capacitats. El projecte acompanya als professors i educadors durant el procés d’activitat teatral mitjançant assessorament presencial, alhora que facilita una completa plataforma en línia que posa al seu abast les millors eines per fomentar que el teatre formi part de la vida escolar dels nois i noies.

El punt culminant de la feina realitzada a l’aula són les Trobades CaixaEscena, on alumnes i professors es troben durant un cap de setmana en diferents ciutats de tot Espanya per compartir experiències teatrals. Allà fan tallers de teatre i reben un assessorament especial amb professionals de l’àmbit teatral, entre intèrprets i directors amb la finalitat de potenciar i millorar els muntatges que els alumnes preparen i que són representats l’últim dia de la trobada.
Més informació a: : https://caixaescena.org/.

SOBRE VARELA PRODUCCIONS
Varela produccions és una empresa formada l’any 2003 per l’actriu Blanca Marsillach i l’empresària Elise Varela. Han produït, adaptat i muntat diverses obres com La noche al desnudo, de Michael Weller; Con las alas cortadas, de John Godber; El reino de la tierra, de Tennesse Williams; Pareja abierta de Dario Fó. Així mateix, Elise Varela debuta com a escriptora amb l’obra Buscando a Hilary, protagonitzada per Blanca Marsillach, on sorgeix la idea de donar un canvi a la companyia i produir Teatre Social. Actualment, a més del seu treball en producció i distribució, totes dues han produït, escrit i dirigit diferents Programes Educatius, tant per a l’ensenyament infantil com per a secundària, com ara: El toro y el banquero, El cuento mágico, El viaje de Constantine, en els quals ajuden a educar i conscienciar els nens sobre el Medi Ambient, el reciclatge i la nutrició. Una noche Blanca con los clásicos, Enamórate de Lope i diversos títols més, per fer una passejada pels Clàssics de forma més divertida a través del rap i diversos estils musicals.Entre els seus projectes actuals també s’inclou un programa de teatre per a dones víctimes de la violència de gènere, Ella al desnudo..

A més de tots aquests projectes, porten des de l’any 2008 diversos programes de teatre interactiu per a persones amb capacitats diferents, amb l’esperança que es beneficiïn i desenvolupin habilitats psicomotrius, socials i el pensament creatiu: El reino de la tierra, Buscando a Hilary, Silencio vivimos, Sainetes de los hnos. Álvarez Quintero, Enamórate de Lope.

Més informació: www.varelaproducciones.com.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>