Sevilla acollirà al setembre una espectacular òpera en escenaris naturals.

Carlos Saura està a punt d’aconseguir la quadratura del cercle. Vint-i-un anys després d’estrenar al cine la seva versió de Carmen, amb Antonio Gades, i després d’haver-la portat al teatre, també amb Gades, i a l’òpera, dues vegades, amb el seu germà, el pintor Antonio Saura, a Sttutgart i Spoletto, el cineasta s’enfronta al seu desafiament més important: construir un macroespectacle al voltant del mític personatge de Bizet als escenaris naturals sevillans on es desenvolupa la trama lírica.
El cost econòmic d’aquesta gran empresa, que dirigeix Michael Ecker –productor dels muntatges d’Aida a Luxor i de Turandot a Pequín–, és encara un misteri. El muntatge és la joia de la corona del nou Festival de Música de Sevilla, que se celebrarà entre el 2 i el 12 de setembre i compta amb un pressupost de 16 milions d’euros, tot i que estimacions fetes per experts creuen que Carmen costarà uns 15 milions (2.500 milions de pessetes), és a dir, una xifra semblant al pressupost del rodatge d’un film de Woody Allen. Les despeses d’il.luminació i acústica pugen per si soles a dos milions d’euros.

EL PROJECTE SOMIAT
Però a Saura no l’espanta l’envergadura de l’empresa. “Les meves dues experiències com a director artístic dels dos muntatges de Carmen –explica a EL PERIÓDICO– em van deixar insatisfet. Sempre he pensat que l’escenari d’un teatre és reduït per desenvolupar aquesta òpera, perquè és una obra que s’obre i es tanca, que s’amplia i es redueix, i que passa de grans moviments d’extres a tenir només dues persones en escena. Per això quan Michael Ecker em va oferir dirigir aquest muntatge vaig sentir que es complien tots els meus somnis. És una aventura, però és apassionant”.
Per tirar endavant aquest projecte, Saura compta amb tots els mitjans desitjats. Disposa d’un gran repartiment, amb noms importants com les mezzosopranos Olga Borodina, Angela Gheorghiu, Denyce Graves i Ekaterina Sementschuck, per al paper de Carmen; Neil Shicoff, Walter Fraccaro i Nicola Rossi-Giordano (don José), i altres solistes de prestigi com Ruggiero Raimondi (Escamillo) i Angela Maria Blasi i Montserrat Martí (Micaela), encara que Shicoff i Borodina només actuaran el primer dia. Lorin Maazel (director musical), al capdavant de la Simfònica de Londres, Vittorio Storaro (il.luminació), Rafael Palmero (escenografia) i Gerardo Vera (vestuari) completen l’equip.
Saura anuncia “una Carmen lluminosa i brillant”, que respectarà, tot i que es desenvoluparà en els espais més grans de la història de l’òpera, l’esperit de l’obra i el treball dels artistes. Gerardo Vera explica que aquest muntatge serà “popular, colorista i diferent de qualsevol dels que s’han pogut veure fins ara”.
El director va explicar en cada un dels escenaris com es farà l’òpera. A la plaça d’Espanya s’oferiran els dos primers actes. Les cigarreres Micaela i Carmen apareixeran en escena per uns ponts construïts per a l’ocasió. La font de l’espai serà tapada per poder-hi ubicar una part de les grades, que acolliran 8.000 espectadors. A l’escenari, hi apareixeran 400 soldats, carruatges i cavalls sobre un paviment de terra.
El tercer acte transcorrerà sobre un decorat col.locat per amagar els arbres del parc de María Luisa, però en què es veurà un congost, amb fogueres i contrabandistes. El públic, des de la Plaça d’Espanya, podrà veure fins i tot nevar. Entre el tercer i quart acte hi haurà un descans de dues hores, que permetrà desplaçar-se a la Maestranza enmig d’una avinguda on es podran fer unes tapes i fins i tot sopar.
A la plaça de toros, els espectadors es trobaran amb 5.000 persones més que, per un preu de 35 euros, hauran pogut veure per tres grans pantalles els primers actes. Al quart acte no hi haurà corrida de toros i s’aprofitaran les pantalles per projectar imatges, com el ritual del torero quan es vesteix.
L’alcalde de Sevilla, Alfredo Sánchez, va dir que aquesta Carmen i el festival posaran Sevilla al mapa cultural del món. Un espectacle de flamenc amb Sara Baras, Tomatito, José Mercé i Antonio Canales, figura en l’oferta de l’esdeveniment, així com Rostropó- vitx i Colin Davis, entre altres.
Les entrades per veure tot el muntatge costaran, durant els nou dies de l’esdeveniment, entre 50 i 600 euros i es posaran a la venda paquets turístics –inclouen viatge, hotel i entrada– per tres i dos dies, amb preus que van de 495 a 2.000 euros. Una tercera part del pressupost de Carmen es cobrirà amb la venda de localitats, un altre terç amb la comercialització del vídeo i DVD de l’espectacle i la resta amb patrocinadors. Sevilla fa amb aquest esdeveniment una gran aposta de turisme cultural, i el festival ja planeja 12 funcions de Fidelio de Beethoven a les ruïnes d’Itàlica pel 2005, i Don Giovanni de Mozart pel 2006, a més d’altres títols per al futur, ja que la ciutat apareix com a protagonista o citada en 124 òperes.

  • Concert del 30è Aniversari
  • Juana
  • Manel
  • Alicia Alonso