Foto de família de l'equip del Grec 2019

S’ha acabat el Grec! La 43a edició ha tancat amb moltes alegries després d’un mes llarg d’espectacles escampats per tota la ciutat. El seu director, Cesc Casadesús, ens ha citat per fer-nos el balanç i ha obert l’acte agraint la feina ben feta a tot l’equip que l’ha ajudat. I ha confessat la seva satisfacció perquè “tenim ganes de fer un Grec brillant, expansiu, lluminós, que rebi una mirada òptima per part de la gent. I penso que aquest ho ha estat, ens ha deixat imatges molt boniques i impactes emocionants.” I sobretot: “Ha tingut un molt bon resultat artístic pel que fa a la gent de casa. Companyies com Parking Shakespeare, Sixto Paz, Les Antonietes, Els Pirates… han gairebé omplert cada dia. La secció de Música ha esgotat localitats tres dies amb gent d’aquí… Podem dir que el talent de casa ha dialogat amb el talent internacional i tot plegat ha donat molts bons auguris artístics de cara a la Temporada vinent, ja que portaran els espectacles a diferents teatres. I nosaltres estem satisfets de poder ajudar-los a créixer!”

Abans de passar a les xifres, Casadesús ens ha volgut destacar coses que han anat sorprenentment bé, com ara la Festa del Grec Jove, que va aplegar més de 1000 persones i la instal·lació al del White Bouncy Castle, al MNAC, vista per 5.812 persones, dins l’apartat Activitats Paral·leles.I ha celebrat la incorporació a la programació del Grec Ciutat de nous espais (com ara el Palau de la Música, el Museu Marítim o l’Onyric-Teatre Condal), la participació al Grec Montjuïc d’espais museístics com el Museu Nacional o la Fundació Joan Miró i l’èxit del projecte Creació & Museus, que ha vinculat els museus i els artistes que treballen en les fàbriques de creació de la ciutat.

 

ARA SI, LES XIFRES!

Cesc Casadesús a la roda de premsa de balanç del Grec 2019

El director ha agraït el suport a les productores privades que han ajudat econòmicament el Festival, ja que el pressupost no pot créixer: “Això ens ha permès una mica més de risc, que ha donat com a resultat la suma de 137.737 espectadors, 20.000 més que l’edició del 2018.” Ha mantingut una ocupació del 87,03% en la programació de Grec Montjuïc, amb 63.799 espectadors. Precisament dins del Grec Montjuïc cal destacar la Sala Gran del Lliure, que ha omplert el 97% del seu aforament. 

Pel que fa al Grec Ciutat, ha tingut 61.341 espectadors, el que significa el 65,07% de l’aforament, i un increment de vora 3.000 espectadors respecte l’any passat. L’augment d’espectadors també té a veure amb l’increment de sales, entre les quals el Palau de la Música, amb l’espectacle de dansa aèria En Masse; l’Oniryc Teatre Condal amb Les Feres de Shakespeare i el Museu Marítim  amb La Fura dels Baus, “que han tingut un èxit espectacular. Com la Sala Hiroshima, que ha omplert cada dia!” També ha citat la Nit de Gòspel, el concert de Toquinho, Silvia Pérez Cruz i Javier Colina, el concert conjunt El pop d’una nit d’estiu, els dos muntatges amb els quals la companyia Parking Shakespeare celebrava el seu aniversari (matant Shakespeare al final!), el debut de l’actriu Isabelle Huppert al festival o el circ ple de poesia del Baró d’evel, com a alguns dels espectacles que han exhaurit les localitats.”

En total han estat 92 espectacles programats, dividits entre la programació de Grec Montjuïc (50 espectacles) i de Grec Ciutat (42 espectacles més) L’aforament total del Festival frega el 90% d’ocupació, comptant també els 12.597 assistents a les Activitats Paral·leles. 

Casadesús té la percepció que “hem fet una base més àmplia, perquè hem parlat amb els acomodadors, sobretot de l’Amfiteatre, i la gent desconeixia els llocs…” Diu que la frase més bonica ha estat: “Estem enfadats perquè aquest any no podem criticar l’espectacle inaugural!” I és que va ser un exitàs. La companyia Kronos Quartet va oferir temes coneguts com ara La casa del sol naixent,  cançons de Pete Seeger… “El que ells fan, ho fa poca gent. I la meva ambició és que hi hagi la màxima qualitat i el màxim talent, però que a la vegada puguin dialogar amb altres artistes i amb el públic. Fa anys que volten pel món! Van acceptar treballar amb els músics de l’ESMUC i amb Alba G. Corral. I van obrir el Festival amb l’Himne dels EUA, en la versió de Jimmy Hendrix!” És a dir que van obrir amb una paròdia de l’Himne i els del Parking Shakespeare van tancar matant a Shakespeare! 

Ha puntualitzat, però, que la Sessió Inaugural no ha de ser una obra de teatre llarga, com Jerusalem, que es va programar el segon dia: “L’èxit va ser rotund. Si l’haguéssim fet el dia abans no hagués anat bé. És un dia de relacions i trobades, i entenc que l’espectacle ha de tenir una durada normal. La música va estar molt bé!” 

Acabem les xifres fent un balanç per gèneres:

Teatre: 57.442 espectadors, 67,61 % d’ocupació – 29 peces
Híbrids: 5.402 espectadors, 83,71 % d’ocupació – 14 peces
Dansa: 11.051 espectadors, 80,31 % d’ocupació – 14 peces
Música: 29.532 espectadors, 78,56 % d’ocupació- 28 peces
Circ: 10.130 espectadors, 93,54 % d’ocupació –        5 peces
Cinema: 11.583 espectadors, 82,83 % d’ocupació –  2 peces

 

PENSANT LA 44 EDICIÓ!
Els projectes de Casadesús per a l’edició del 2020 encara estan a les beceroles, tot i que en un moment donat se li ha escapat que ja té bo i enllestit un 70%. Us expliquem el que ha destacat:

“Volem seguir treballant amb els joves. I hauriem de fer alguns canvis estructurals, llimar dificultats… Com a director m’agradaria estirar una mica més de la corda i anar més a Nous Llenguatges. Ara, al Teatre, si et passes una mica es complica i voldria que el públic s’hi acostumés, confiés en el festival i s’arrisqués a veure coses noves.”

Pel que fa al Viatge, toca Amèrica Llatina. “Ja tenim pactades coproduccions amb els Festivals de Bogotà, Santiago, Buenos Aires i Mèxic. Crec que el Grec serà com si estigués repartit en dues parts, el ON i el OFF, classificant la gent de casa i els de fora.” 

El format encara no el sap, però li faria il·lusió que tingués “un caire intimista, de molta proximitat. I fer-ho en espais petits, convidar a la reflexió… Una mica és el que passa a Buenos Aires, que es fa teatre als pisos particulars. Voldria descobrir nous espais, jugar amb les sales petites… I amb un màxim de 70 espectacles. Seria el número ideal!

L’eix central girarà a l’entorn de la Màgia, del més enllà, de la vida, de la mort… La música hi estarà ben representada perquè coincidirà amb l’Any Beethoven. “Farem una programació xula en complicitat amb el Festival de Torroella de Montgrí. I per lo dels espais,  parlarem amb la gent dels Terrats de Cultura.” 

De moment ja hi ha pactades tres coproduccions internacionals, a més de dues amb Xile i dues amb Bogotà. Ep: I també ha dit que els agradaria portar el trap llatí i les batalles de galls!  Ja que anem a l’Amèrica Llatina…