Catorze espectacles en quatre sales durant cinc dies. Fora complexos per a una marató escènica. Amb aquest ànim, les 35 sales alternatives de tot Espanya celebraran a Barcelona, des de demà fins diumenge, la cinquena Mostra de Dansa i Teatre Contemporanis. Aquest festival coincidirà amb el congrés de la Xarxa de Teatres Alternatius, una entitat creada el 1993 i que a Catalunya inclou la Muntaner, el Tantarantana, el Brossa, el Versus, el Teatre de Ponent (Granollers), el Teatre de l’Aurora (Igualada) i la Sala La Planeta (Girona).

La mostra és el gran aparador de les alternatives, que es consideren la plataforma per a les aventures escèniques de nova creació i de risc. Les 14 peces s’oferiran en una única sessió a la Muntaner, el Tantarantana, el Versus i el Teatre del Raval, que cedeix el seu espai per al programa. «Són els millors productes de la collita», va afirmar ahir Alberto García, responsable de la Xarxa.

Aquesta collita es recull de forma assembleària i per un complex sistema de votació entre els directors de les 35 sales. Per exemple, no poden escollir en els tres primers llocs dels seus candidats artistes de la seva comunitat. La tasca és laboriosa, ja que aquest any van haver de revisar unes 250 propostes. Dels seus vots surten els 14 muntatges del circuit de la Xarxa, que tenen garantides 15 representacions en un mínim de tres comunitats autònomes.

CINC DE CATALUNYA
«Es valora el criteri de qualitat, i per tant és una mostra molt rica de les diferents tendències tant en teatre de text, com de nova creació i en dansa-performance», va apuntar Julio Álvarez, director del Tantarantana. De l’oferta de 14 espectacles de la Mostra, sis són de teatre, sis de dansa i dos són infantils. Catalunya, amb cinc, és la comunitat autònoma més representada i hi té com a abanderat el Colectivo 96°, hereu de la companyia Amaranto, un clàssic del certamen. Presenta Dar patadas para no desaparecer. També és habitual la companyia gallega Pisando Ovos, amb la dansa poètica de moviment contingut de Menos 1.

Exercicis d’amor, de la companyia valenciana Pont Flotant, ha estat l’obra més valorada pels directors. La performance promet ja que acaba amb l’elaboració d’una paella, que degustarà el públic del Teatre del Raval. Serà a l’hora de sopar, divendres a partir de les nou.