Circ i política. Junts però separats. Maragall visitava la Fira de Teatre i el Circus Ronaldo demostrava la primacia de l’espectacle circense en un certamen teatral que, al llarg dels seus vint anys d’existència, ha vist desfilar una notable col•lecció del gènere i que en aquesta edició ofereix diverses propostes interessants, des del circ funambulista de L’Azerbaitjan a l’últim de Escarlata Circus, passant per l’espectacle dels Galindos. Fins a sis membres de la família treballen en el Circus Ronaldo. Es tracta d’una “troupe” belga que conserva el caràcter familiar del gènere i també una carpa i uns “carromatos” del més tradicional circ de principis de segle. Una tradició que, no obstant això, s’ha reciclat acostant-se als paràmetres teatrals del nou
circ europeu. La mera entrada en la carpa de tres-cents espectadors introdueix ja l’ambient que regeix en l’espectacle. “Fili” utilitza els clàssics personatges de la Commedia dell’Art (Arleccino, Capitano, Colombina…) però va més enllà d’una simple recreació d’aquelles figures, que aquí s’adapten a les característiques d’uns intèrprets enormement comunicatius. L’espectacle maneja una estètica medievalista deliberadament “povera” amb profusió de l’ús de foc (veles, torxes), element que serveix per a obrir l’espectacle quan una fletxa travessa la pista (central, però aquí elevada) per a clavar-se en un quadrat que s’incendia. I al final dels 90 minuts, al final de riure amb ganes de les peripècies d’aquest impertinent, i persistent, venedor de Pinochos “tallats” en tronc de fusta, amb la ingenuïtat d’un Arleccino encantat, molt lluny del pillastre del gènere, i que es revelarà com un dels millors de la “troupe” en l’art circense, un se n’adona que, més que circ, “Fili” és el resultat de deixar en lliure albir a una magnífica colla de “clowns” als quals no desencoratja cap desastre.

I del circ a la política. La Fira de Tàrrega, aquest any, atreu als polítics. Tan sols vint-i-quatre hores després de la visita de tres consellers de la Generalitat de Catalunya (Artur Mas, Jordi Vilajoana i Lluís Franco), el cap de l’oposició parlamentària, Pasqual Maragall, apareixia per primera vegada en el certamen teatral. L’anunci que el president Aznar pensava acudir –com s’informava ahir– a l’estrena barcelonina, el 21 de setembre, d’Art, que significa la tornada artística de Flotats a Barcelona, feia presagiar polèmica.

“Flotats ve aquí amb teatre castellà i Aznar també l’acompanya – va senyalar Maragall, segons informa l’agència Efe–, doncs jo pensava anar a veure a Flotats i ara m’ho pensaré, perquè si Aznar ha de venir aquí a protegir-lo, ja no fa falta que anem nosaltres.” En al•lusió que el PP consideri que ha de “defensar el castellà a Catalunya”, va manifestar: “Jo sempre he pensat que Espanya ha de protegir el català i Catalunya el castellà, per a acabar certes tensions que tenim”. Maragall també va aprofitar l’ocasió per a explicar de nou a la premsa la proposta de finançament de les administracions que li va presentar al president de la Generalitat, Jordi Pujol, en la seva entrevista del divendres passat, i defensar la seva convicció d’un país articulat a través dels ajuntaments amb la idea que cada vegada hagi més punts que en un moment determinat s’identifiquin amb tota Catalunya, “com és el cas de Tàrrega i la seva Fira”, també va parlar per primera vegada del complex tema de la Ciutat del Teatre, que ell mateix va batejar i va impulsar en la seva etapa d’alcalde. Sense entrar en els detalls sobre un tema que probablement li queda ara bastant lluny de les seves prioritats, Pasqual Maragall va aprofitar l’ocasió per a demanar-li a Lluís Pasqual (dimitit com director del Teatre Lliure després del seu enfrontament amb Ferran Mascarell, regidor de Cultura) “que no se’n vagi del Lliure i que sàpiga adaptar-se”. No obstant això, va admetre que “hi ha gent que serveix per a una etapa concreta” d’un projecte.

  • " "
  • " "
  • " "
  • <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/5MXGrfx7UV8” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>