El Charlie Rivel Hall de Cubelles haurà d’esperar encara per traslladar-se a una casa més gran. L’Ajuntament té reservat un espai al castell per ubicar-hi el futur museu, però tot just acaben de començar els tràmits administratius, i encara no hi ha un projecte ferm ni assignació pressupostària. La filla de Rivel, Paulina Schumann, reclama més interès pel pallasso, i lamenta que el museu sigui petit i incomplet. Com en altres museus, ahir hi va haver jornada de portes obertes al Charlie Rivel Hall, amb un taller de maquillatge i la projecció del film El aprendiz de clown .

El Charlie Rivel Hall de Cubelles és tot just una habitació, una petita sala amb fotografies, objectes, trofeus i retalls de premsa sobre el pallasso català més internacional. L’Ajuntament de Cubelles fa temps que planteja la possibilitat de traslladar-lo a una sala més gran -encara que no gaire més- al castell, amb la qual cosa es dignificaria el museu amb una escenografia més apropiada, inspirada en el circ.

Aquesta sala s’utilitza actualment com a espai d’exposicions. De moment, però, el projecte està encara en una fase prematura, mentre continuen les obres de restauració del castell, que ara se centren en la façana.

El de Cubelles és l’únic espai expositiu dedicat a Josep Andreu Lasserre, més conegut pel nom artístic de Charlie Rivel, que va néixer en aquest municipi del Garraf de casualitat el 23 d’abril de 1896, en plena gira del circ dels seus pares, i no va ser fins l’any 1954 que l’artista va visitar la vila per primer cop. El Charlie Rivel Hall de Cubelles es va inaugurar l’any 1990. Conserva objectes característics del pallasso, com el famós nas quadrat, la guitarra, la cadira, la samarreta vermella o les sabates grosses (amb un mitjó de cada color). L’espai, però, no és obert habitualment, sinó que cal concertar visita amb antelació. Un dels interrogants del nou projecte és la possibilitat d’incorporar-hi més material, actualment conservat a l’Arxiu Històric Comarcal, a Vilanova.

Charlie Rivel és per a Cubelles un autèntic símbol, i és que el pallasso és present al municipi amb el nom d’un carrer i d’una escola, un monument, un gegant fet amb motiu del seu centenari, el mateix museu, i també en una modalitat del concurs de contes Víctor Alari.

banner fira mediterrània
banner fira mediterrània